— Vi slutter oss til våre allierte og fordømmer på sterkeste vis president Putins militære intervensjon i Ukraina, heter det i en kunngjøring fra Harper.

— Putin må straks kalle sine styrker tilbake til forlegningene og avstå fra provoserende og farlige handlinger, sier Harper.

Ba om bistand

Russiske styrker skal lørdag ha tatt kontroll over deler av Krim-halvøya, etter at den prorussiske lederen i den selvstyre regionen ba om bistand for å opprettholde ro og orden.

Det er uklart om de russiske soldatene som tok oppstilling langs veier og offentlige bygninger er en del av styrkene som til daglig er stasjonert på Krim-halvøya, der den russiske svartehavsflåten har sin store base i Sevastopol.

En talsmann for Putin hevdet lørdag kveld at den russiske presidenten ennå ikke hadde fattet noen beslutning om en militær intervensjon.

Harper mener uansett at russerne har gått for langt.

- En klar krenkelse

— Disse handlingene er en klar krenkelse av Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. De er også i strid med Russlands forpliktelser i henhold til internasjonal lov, sier Harper.

USA har også truet med å boikotte det kommende G8-møtet i Sotsji i Russland, og det samme kommer europeiske ledere trolig til å gjøre dersom krisen i Ukraina ikke blir løst før den tid, hevder president Barack Obama.

Obama hadde lørdag en 90 minutter lang telefonsamtale med Putin og orienterte deretter Harper og Frankrikes president François Hollande om samtalen.

Alt søndag møtes utsendinger fra de tre landene når NATOs øverste politiske organ, NATO-rådet trer sammen for å diskutere krisen i Ukraina.