De nye sanksjonene er rettet mot tre virksomheter, blant dem nordkoreansk militæretterretning og et selskap som handler med våpen, ifølge nyhetsbyrået AP. Ti nordkoreanske tjenestemenn, blant dem folk som jobber i Syria, Kina, Russland og Namibia, er også underlagt de nye sanksjonene, opplyser det amerikanske finansdepartementet.

«Denne ordren er ikke rettet mot det nordkoreanske folket, men mot myndighetene og aktiviteter som truer USA og andre land», heter det i et brev Obama har sendt til lederne i Kongressen.

Mange sanksjoner

— Det vi gjør i dag, er motivert av vår vilje til å holde Nord-Korea ansvarlig for sin destruktive og destabiliserende oppførsel, sier finansminister Jacob Lew.

De tre virksomhetene var fra før allerede ilagt sanksjoner for sine bindinger til Nord-Koreas atomprogram. Det er ikke klart om de var direkte involvert i dataangrepet mot Sony, men USA har tidligere sagt at militæretterretningen har ansvaret for cyberangrepet.

Nord-Korea har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden Koreakrigen i 1950. Straffetiltakene er blitt strammet inn i forbindelse med landets tre prøvesprengninger av atomvåpen.

Dataangrep

USA har gitt Nord-Korea skylden for det store hackerangrepet mot filmselskapet Sony Pictures.

Premieren til filmen «The Interview», en komedie som handler om drapet på Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble avlyst i desember fordi en gruppe truet med å angripe kinoer som viste filmen.

Det som trolig var den samme gruppen offentliggjorde også en rekke eposter som satte ledelsen i selskapet i et dårlig lys. Manuset til den siste James Bond-filmen ble offentliggjort, det samme ble intern kommunikasjon om blant annet hvor mye ansatte i selskapet tjente og om helsetilstanden deres.

Sony fikk kritikk på hjemmebane for å ha gitt etter for trusler. I julen snudde filmselskapet og lot likevel kinoer vise filmen, samtidig som den ble sluppet på nettet.

«THE INTERVIEW»: Filmen som trolig forårsaket det nord-koreanske hackerangrepet.
Columbia Pictures