— Antallet kan stige, og det kan inkludere både utlendinger og sherpaer, sier Gyanendra Shrestha, talsperson for turistmyndighetene i Nepal.

En sherpa er en nepalsk guide for fjellklatrere.

Deler av base camp er begravd i snøskredene. Ubekreftede kilder melder på Twitter at også fjellklatrere høyere opp på Mount Everest er rammet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Mange fjellklatrere skal være savnet.

Norsk gruppe i god behold

Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Det er også flere andre internasjonale ekspedisjoner og lokale fjellguider, såkalte sherpaer, på stedet.

Hvitserk har også sin lokale leder Erling Rosenstrøm på plass i base camp på 5.360 meters høyde. Han er utdannet lege og bistår nå for å hjelpe skadde.

Verken han eller fjellklatrerne i camp 2 har kommet til skade.

— Det er ingen av våre gjester, guider eller lokale medarbeidere som er fysisk skadd, sier Kolderup til NTB.

— Nå prøver vi så godt vi kan å bidra herfra. Vi er i løpende dialog med ambassaden og Utenriksdepartementet, sier Kolderup.

- Opptil 80 omkommet

Det skal også være andre norske fjellklatrere i området som deltar i internasjonale ekspedisjoner, opplyser han.

Hvitserk har også en gruppe på tolv nordmenn i området som er på vei mot Lukla etter en fjelltur til base camp. Gruppen, som ledes av Bjørn Myrer Lund, har det etter forholdene bra.

Den svenske fjellklatreren Robin Trygg sier til nyhetsbyrået TT at sherpaer melder at opp mot 80 personer kan ha omkommet på sørsiden av fjellet. Disse opplysningene er ikke bekreftet.