Skotsk politi jakter på paraglider som fløy over Trumps golfbane med Greenpeace-protest

Politiet i Skottland jakter på en paraglider som fredag kveld tok seg over USAs president Donald Trumps golfanlegg og dermed krenket flyforbudet.

Publisert Publisert

BRØT FLYFORBUDET: En Greenpeace-protest i luften rett etter at Trump og hans følge hadde ankommet golfanlegget Trump Turnberry fredag kveld. Paraglideren brøt flyforbudet og jaktes på av politiet. Foto: John Linton, AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Paraglideren var påmontert et protestbanner fra Greenpeace, der det het at Trump oppførte seg «langt under pari», en formulering som ifølge miljøorganisasjonen er en kritikk av presidentens oppførsel i miljø- og innvandringsspørsmål.

Greenpeace hevder at protestaksjonen fra luften tvang Trump og hans følge til å søke tilflukt inne i Turnberry-hotellet, som han selv eier.

Aksjonen skjedde rett etter Tumps ankomst til hotellet. Miljøorganisasjonen sier at politiet fikk varsel om demonstrasjonen ti minutter i forkant.

10.000 i Edinburghs gater

Den folkelige misnøyen med USAs president Donald Trump fikk rundt 10.000 skotter til å demonstrere i sentrum av Edinburgh lørdag.

Trump selv tvitret at han håpet å komme seg ut på golfbanen for å mosjonere litt før møtet med president Vladimir Putin i Helsingfors mandag. Presidenten og hans følge tilbringer helgen på det luksuriøse golfhotellet Turnberry sørvest for Glasgow.

– Jeg har kommet til Skottland og skal tilbringe to dager på Trump Turnberry i møter, på telefonen og forhåpentlig på golfbanen. Været er fantastisk, og dette stedet er utrolig, tvitret presidenten.

Han kostet også på seg en twittermelding om at tallet på arbeidsplasser er på et rekordhøyt nivå, «og det før vi har fått ordnet opp i de verste handelsavtalene og betingelsene som noen regjering har sett. Dette skjer nå!»

GOLF: USAs president Donald Trump vinket til demonstranter fra golfbanen. Foto: Peter Morrison, AP / Scanpix

En fargerik forsamling

Den store markeringen i Edinburgh samler vanlige folk, politiske aktivister og antifascistiske grupper av mange slag. Hjemmelagde flagg og bannere blafret i vinden mens prosesjonen nærmet seg det amerikanske konsulatet, for anledningen beskyttet av store sikkerhetsmannskaper.

Markeringen i Edinburgh kommer dagen etter at så mange som en kvart million mennesker marsjerte i Londons gater for å vise sin misnøye med den politikken Trump fører, særlig på områder som klima og innvandring.

Trump vinket

Noen demonstranter hadde også samlet seg på en strand utenfor Trump Turnberry. Presidenten vinket til dem fra golfbanen, der de sto i det fjerne og ropte «No Trump. No KKK. No racist USA». En mur av politibetjenter sørget for at demonstrantene ikke fikk tatt seg inn på golfbanen.

Den skotske førsteminister, den innbitte Trump-kritikeren Nicola Sturgeon, nektet å møte presidenten på flyplassen. Den jobben var det den britiske regjeringens Skottlandsminister som fikk.

Trump snakker ofte om sitt spesielle forhold til Skottland, der hans mor ble født.

Publisert