Etter at Nord-Korea skjøt opp det de sier er en værsatellitt 12. desember, iverksatte Sør-Koreas marine en leteaksjon i Gulehavet for å finne så mange rester av raketten som mulig.

Analyse

På bakgrunn av en analyse av det første rakettleddet som ble funnet, kunne forsvaret konkludere med at Nord-Korea kan bygge raketter som har en rekkevidde på over 10.000 kilometer.

— Som resultat av analyser av materialet i raketten, bedømmer vi at Nord-Korea kan sikre en rekkevidde på over 10.000 kilometer dersom stridshodet er på 500-600 kilo, sa en representant for Sør-Koreas forsvarsdepartement søndag.

En nordkoreansk rakett vil dermed kunne nå mål i hele Asia, i Øst-Europa, Vest-Afrika, Alaska og en stor del av USAs vestkyst, inkludert San Francisco.

Advarsler

Med oppskytingen trosset nordkoreanerne advarslene fra verdenssamfunnet, som hevder at formålet er å teste raketteknologi som kan sende et atomstridshode mot USA.

Nordkoreanske myndigheter framholder derimot at raketten kun ble skutt opp av vitenskapelige grunner.

FNs sikkerhetsråd har advart Nord-Korea mot flere oppskytninger og har varslet straffetiltak, men landets leder, Kim Jong-un, har stått fast på at det nordkoreanske rakettprogrammet skal fortsette. Han hevder at landet trenger å fortsette å sende opp satellitter for å utvikle landets vitenskap, teknologi og økonomi.

- Gjør gale valg

— Kim Jong-un har sjansen til å føre landet sitt inn i det 21. århundre, men gjør i stedet gale valg, het det i en uttalelse fra USAs utenriksdepartement etter oppskytingen.

Kim ønsket ifølge observatører i landet å foreta oppskytingen så tett opptil ettårsdagen for faren Kim Jong-ils død som mulig, og sørkoreanske Nord-Korea-eksperter hevder han hadde som formål å øke sin egen troverdighet i et forsøk på å sikre grepet om landet.