En surfer ble vestaustralske haiers femte offer på under ett år da han ble drept i et brutalt angrep utenfor Australias vestkyst lørdag.

Mannen i begynnelsen av 20-årene surfet sammen med en venn i nærheten av Wedge Island, 160 kilometer nord for Perth, da han lørdag morgen ble skambitt av en hvithai.

Talsmenn for politiets strandpatrulje bekrefter at angrepet var dødelig, og det foregikk lørdag et omfattende søk for å finne levningene av offeret.

En mann på vannscooter ble vitne til den grusomme hendelsen.

— Det var blod overalt, og en enorm hvithai kretset rundt liket, sier han til fjernsynsstasjonen ABC.

4-5 meter

Han hevder det eneste som var igjen av offeret var «en halv torso».

— Jeg strekte meg for å ta opp liket, men da kom haien mot meg og forsøkte å dytte meg av vannscooteren, forteller øyenvitnet, som anslår at haien var mellom 4 og 5 meter lang.

Hvithaier er blant de største haiartene som finnes, og kan bli opp til 6 meter lange og veie opp til 2 tonn.

Angrepet er det femte dødelige haiangrepet utenfor kysten av Vest-Australia siden september i fjor. Tallet er unormalt høyt, for de siste 40 årene har 30 haiangrep blitt rapportert i området, 12 av dem med dødelig utfall.

Stengte strender

Alle strender i området ble stengt inntil videre etter angrepet lørdag. Fiskere er sendt ut for å jakte på haien og drepe den.

Lokale marinbiologer har beskrevet området som et av verdens farligste når det gjelder haiangrep, og et merkings- og sporingsprogram er iverksatt i et forsøk på å hindre flere tragedier.

Haier er vanlige i australske farvann, men dødelige angrep er relativt sjeldne. Årlig skjer det i snitt 15 haiangrep, ett av dem med dødelig utfall.

Eksperter påpeker at det gjennomsnittlige tallet på haiangrep har økt i tråd med befolkningsvekst og vannsportenes popularitet.