Pårørende og redningsarbeidere ved den ulykkesrammede gruven i Tyrkia er i ferd med å miste håpet om at flere arbeidere vil bli reddet ut i live.

— Vi vil prøve å redde dem som fortsatt sitter fast én etter én, men det er ikke mer håp. Det er over for dem, sa en gruvearbeider som onsdag deltok i redningsarbeidet.

Torsdag morgen opplyser energiminister Taner Yildiz at dødstallet for den verste gruveulykken i Tyrkias historie har steget til 282.

— Ingen gruvearbeidere er blitt reddet ut i live de siste 12 timene, sa Yildiz torsdag morgen, ifølge Hurriyet Daily News.

Ingen overlevende siste døgn

787 mennesker skal ha vært i gruven da en eksplosjon oppsto i 14.30-tiden norsk tid tirsdag. Eksplosjonen førte til en brann som fylte gruven med røyk. De fleste av de omkomne har dødd av kullosforgiftning.

HÅPET SVINNER: En gruvearbeider fraktes ut i live. Ifølge BBC er det ikke funnet noen overlevende siden onsdag morgen.
SCANPIX

Også mange av de pårørende som er samlet utenfor kullgruven ved byen Soma, har gradvis mistet håpet.

— Alle er døde, sa en mann tilVGs reportere da de besøkte stedet

Myndighetene opplyste i går at 363 gruvearbeidere ble reddet ut i timene etter eksplosjonen.

Selskapet som driver gruven hevder at ca. 450 overlevende er hentet ut.

IfølgeBBCer ingen blitt reddet ut av gruven i live siden onsdag morgen. Det er uklart hvor mange gruvearbeidere som ikke er gjort rede for.

Minst hundre fortsatt savnet

Onsdag ettermiddag sa energiministeren at gruveoperatøren har anslått antallet til 120 personer.

En i redningsmannskapet sier derimot til CNN onsdag kveld at det fortsatt er 200 til 250 døde arbeidere i gruven, og opposisjonslederen i Tyrkia, Özgür Özel, hevder at dødstallet er nærmere 350.

Ifølge BBC er rundt 100 gruvearbeidere fortsatt ikke gjort rede for.

Årsaken til ulykken er blitt antatt å være en transformator som eksploderte. Den ødelagte transformatoren er blitt funnet, ifølge legen Erdem Bakin, som har deltatt i redningsarbeidet. Han forteller at nærmere 80 arbeidere som befant seg mellom transformatoren og utgangen av gruven, overlevde.

— Men de som befant seg lenger inn, ble tatt av brannen og er alle døde, sier Bakin til nyhetsbyrået AFP.

Han forteller at redningsmannskapene har vært nødt til å stanse om lag hundre meter fra bunnen av gruvesjakten.

— Det her umulig å gå helt ned på grunn av risikoen for å bli kvalt av gass.

Gruvearbeider: - Vi må tilbake

Mange av de overlevende gruvearbeiderne har ikke annet valg en å gå tilbake til gruven i Soma når den åpner igjen etter ulykken.

Mehmet Asher er en av gruvearbeiderne som overlevde eksplosjonen tirsdag kveld. Han ble reddet ut ti timer senere.

— Han sier gruvearbeiderne ikke har noe annet valg enn å dra tilbake. De trenger pengene. Mehmet har to år igjen til pensjonsalder, sier Ashers svoger.

Mange av de overlevende gruvearbeiderne ble vitner til at kolleger ble kvalt av røyken som fylte gruven etter eksplosjonen.

— Det er ikke andre jobber her, sier Cenar Karamfil, en pensjonert gruvearbeider som besøkte gruven da han hørte om ulykken.

— Det er så varmt og klamt der nede at du knapt kan puste. Men folk vil dra tilbake. De trenger jobben, sier han.

Tåregass mot demonstranter

Nesten et døgn etter ulykken brant det fortsatt nede i gruven.

DEMONSTRERTE: Det oppsto sammenstøt mellom demonstranter og politi i flere byer i Tyrkia i går.
SCANPIX

— Så sant vi ikke opplever et mirakel, kan vi ikke lenger regne med at noen blir hentet ut i live, sa Mehmet Torun, som sitter i styret i en tyrkisk organisasjon for gruveingeniører, i går.

Både tyrkiske myndigheter og selskapet som eier gruven kritiseres for ikke å ha gjort nok for å ivareta arbeidernes sikkerhet.

Det brøt ut demonstrasjoner flere steder i Tyrkia i går, og både i Istanbul, Ankara og Soma har det vært sammenstøt mellom demonstranter og politi. I hovedstaden brukte politiet både tåregass og vannkanoner for å få kontroll på demonstrantene.

Landets største fagorganisasjon varsler streik torsdag i protest mot ulykken.