Tjenestemenn skal ha gitt nettstedene Mao Flag og Utopia beskjed om å stenge for å utføre «korrigeringer», ifølge uttalelser fra nettstedene.

Myndighetene mener nettstedene gjennom sine innlegg har «angrepet statlige ledere på en ondskapsfull måte» og gitt uttrykk for «absurde synspunkter» på politiske spørsmål, heter det i uttalelsene.

Uttalelsene ble senere fredag fjernet fra nettstedene. På Utopias side kunne man kun lese at siden gjennomgår vedlikehold, mens Mao Flags side var helt blank.

Ifølge DPA er også et tredje nettsted stengt. På nettsiden Chinaelections.org kunne man fredag også kun se en melding om at siden var stengt på grunn av vedlikehold.

Begrense debatt

Analytikere mener sidene er stengt for å begrense debatter og diskusjoner i forkant av Kommunistpartiets årlige kongress, hvor det for første gang på ti år er duket for et lederskifte.

Kina startet en offensiv mot nettsteder allerede i forrige uke. 16 nettsteder og to blogger ble stengt, og seks personer ble arrestert.

Mer enn en halv milliard kinesere er på nett, og kinesiske myndigheter har lenge blokkert innhold som de anser som politisk sensitivt.

Økningen i sosiale medier som Twitter har imidlertid gjort jobben med å kontrollere og sensurere nettet mer utfordrende, og stadig flere kinesere bruker disse mediene til å uttrykke misnøye med regjeringen.

Overse rykter

I en artikkel fredag i Kinas fremste militære avis, «Frigjøringshærens dagsavis», blir soldater bedt om å overse rykter på internett og stålsette seg for en «ideologisk kamp».

Det er imidlertid ingen henvisning til de underlige ryktene som den siste tiden har spredt seg via sosiale medier om et mislykket militærkupp i forbindelse med at den populære politikeren Bo Xilai fikk sparken som partileder i byen Chongqing i midten av mars.

I artikkelen blir soldater bedt om å stå imot alle slags feilaktige ideer og rykter, samt sørge for at militæret under alle omstendigheter adlyder ordre fra den sentrale partiledelsen, den øverste militære ledelsen og president Hu Jintao.