Rundt 100 kjøretøyer var innblandet i den voldsomme kjedekollisjonen på Tranarpsbron nord for Åstorp i Skåne tirsdag. Én person omkom mens 46 ble skadd, ifølge politiet.

– Jeg har aldri sett noe lignende i mine 30 år som tjenestemann, sier redningsleder Jonas Hellsten til Aftonbladet.

Når man ser gjennom avisens bildeserie, er det et under at ikke flere mistet livet momentant. Noen av bilene ligger klemt mellom store trailere og mot brorekkverket. Mange av de rundt 50 bilene og lastebilene står hulter til bulter, og noen biler er helt sammenpresset mellom store trailere.

Det ble først meldt at tre personer hadde mistet livet, men det ble senere nedjustert til én. 18 personer ble alvorlig skadd, mens rundt 25 personer fikk lettere skader i ulykken. Men ingen av de skadde skal ha livstruende skader.

Så dødsulykke

Hada Brckic klarte å stanse sin bil da hun kjørte ut på broen og slapp uskadd fra ulykken. På veien framfor henne sto det tre personer og vinket til forbipasserende at de skulle senke farten.

– Da kom det en langtrailer i høy fart på min venstre side. Den krenget og den bakre vognen traff en av mennene. Han ble klemt mot rekkverket og døde, forteller Hada til Aftonbladet.

– Hele broen ristet, forteller sykepleier Annika, et annet øyevitne som også unnslapp ulykken.

Uforsvarlig fart

Den svenske redningstjenesten er svært kritisk til hvordan bilistene oppførte seg i forbindelsen med ulykken. Redningsleder Jonas Hellsten i Helsingborg beskriver hvordan han under utrykning ble forbikjørt av biler og lastebiler, til tross for at det var svært glatt.

– Folk holder ikke avstand og tar ikke hensyn til vær og føre, sier han til Dn.se som forklaring på hvordan kjedekollisjonen kunne skje. Det var tjukk tåke og meget glatt på stedet der kollisjonen skjedde.

– Man kunne skjære tåken med kniv, forteller et vitne som kaller seg Richard til SVT.

– Så kom smell på smell, og det var folk som skrek, tilføyde mannen som selv med nød og neppe unngikk kollisjonen.

Tett tåke

Ulykken skjedde ved 11.30-tida, og målet til redningstjenesten var at alle skadde skulle være tatt hånd om innen klokken 14. Men at så mange kjøretøyer var innblandet i ulykken, gjorde det vanskelig for ambulansene å ta seg fram. Mange av ofrene satt fast i bilene og måtte skjæres løs. Situasjonen var mildt sagt kaotisk.

Ulykkesstrekningen mellom Östra Ljungby og Åstorp på motorveien E4 ble stengt i begge retninger i mange timer, trolig fram til midnatt eller onsdag morgen. Ulykkesstedet ligger 10-15 kilometer nordøst for Helsingborg.

Selve ulykkesområdet strakte seg over 2 kilometer.

Også en ambulanse og flere brannbiler kolliderte på ulykkesstedet. Sykehuset i Helsingborg innkalte ekstramannskaper og etablerte det som kalles forsterket situasjon.

Det ble også meldt om flere trafikkulykker på andre veier i Skåne-traktene tirsdag. På E6 ved Lomma, rundt 10 kilometer nord for Malmö, opplyste politiet til Sydsvenskan at det skjedde sju ulykker. (©NTB)

Åstorp:Redningsleder Jonas Hellsten på ulykkesstedet der opptil 100 kjøretøyer kan ha vært innblandet i en kjedekollisjon på E4 ved Åstorp i Skåne tirsdag. Flere personer er bekreftet omkommet
BJORN LINDGREN / NTB scanpix
Flere medier melder at mellom 30 og 50 kjøretøyer er innblandet i kjedekollisjonen
SCANPIX