— Vi vil drepe alle vestlige gisler hvis den algeriske hæren forsøker å frigjøre dem med makt, sier en talsmann for gruppen til nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania.

ANI har gode kontakter i islamistgrupper i Nord-Afrika og var blant de første til å melde at den var den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som sto bak onsdagens angrep mot et Statoil-anlegg øst i Algerie.

Ifølge en talsmann for Belmokhtars gruppe angriper nå algeriske regjeringsstyrker gassinstallasjonen der et ukjent antall arbeidere blir holdt som gissel.

— De har begynt å manøvrere og skyte i vår retning, trolig i et forsøk på å frigjøre gislene, sier talsmannen.

Gisseltakerne på gassanlegget krever nå fritt leide ut av basen i følge med gislene, melder Reuters.

Nyhetsbyrået siterer en ikke navngitt kilde i sikkerhetsmyndighetene i Algerie.

Statoil vil ikke kommentare

Gisseltakerne har tidligere framsatt krav om at algeriske sikkerhetsstyrker trekker seg tilbake fra anlegget som er blitt omringet.

— Vi krever dette før forhandlinger kan innledes, sa en av gisseltakerne, identifisert som Abu al-Baraa, til TV-kanalen Al Jazeera.

Statoils mediekontakt Bård Glad Pedersen ville ikke kommentere kravet om tilbaketrekning.

— Dette er opplysninger vi ikke kan kommentere av årsaker vi har redegjort for tidligere i dag, sa han til NTB.

Situasjonen er uavklart for tolv Statoil-ansatte, deriblant ni nordmenn.

Vil ikke forhandle

Onsdag kveld sa Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila at det ikke kommer på tale å «inngå kompromisser med terrorister».

— Vi avviser alle forslag om å forhandle med dem, fastslo Kabila på statlig algerisk fjernsyn.

Rundt 40 utlendinger har vært holdt som gisler på anlegget i In Aménas øst i Algerie siden tidlig onsdag morgen.

- Rømte fra anlegget

Hele 20 utlendinger har klart å rømme fra gassanlegget i Algerie, opplyser en regjeringsrepresentant i Algerie til nyhetsbyrået AP.

Tidligere ble det meldt at 15 utlendinger hadde unnsluppet gisseltakerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rundt 40 utlendinger har vært holdt som gisler på anlegget i In Aménas øst i Algerie siden tidlig onsdag morgen. Blant de 15 som skal ha rømt er to franskmenn, het det i en melding fra det algeriske fjernsynsselskapet Ennahar torsdag.

— 15 utlendinger, blant dem et fransk par, har sluppet unna folkene som tok dem som gisler, meldte den privateide kanalen. Kanalens eier Anis Rahmani sa til AFP at disse opplysningene kom fra «offisielt hold».

Ifølge en algerisk sikkerhetskilde stormet væpnede menn onsdag anlegget der det pumpes gass. De forlangte at de selv skulle få fritt leide, og at de fikk ta med seg gislene, het det i en melding fra nyhetsbyrået Reuters.

Ennahar meldte at 40 algeriske statsborgere som var tatt som gisler, senere ble satt fri. De fleste av disse var kvinner som arbeidet som tolker, het det i meldingen. Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS ble gislene som rømte, plukket opp av ett av regjeringshærens helikoptre.

Den franske ambassaden i Algeries hovedstad Alger kunne ikke umiddelbart bekrefte opplysningene. De væpnede mennene som tok kontroll over gassanlegget, hevdet at de holdt flere enn 40 utlendinger som gisler.