Demonstrasjonene og gatekampene mellom politi og demokratiforkjempere fortsatte gjennom natten. Opprørspoliti brukte tåregass og kjeppjaget demonstranter som blokkerte en hovedvei tross advarsler om at de brøt loven.

— Hvis jeg ikke står imot i dag, vil jeg hate meg selv i framtida, sa drosjesjåføren Edward Yeung (55), som bannet mot politiet i fremste linje i en av demonstrasjonene.

80.000 mennesker har demonstrert med krav om demokratiske rettigheter i Hongkong i løpet av helgen, ifølge gruppene som har organisert protestene. Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Nedgang på børsen

Protester og sammenstøt førte til store problemer i morgenrushet, og flere utganger fra T-banen var stengt av barrikader. Mange butikker, skoler og banker holdt stengt, mens Hongkong-børsen opplyser at den vil fungere som normalt mandag.

Aksjekursene sank over 2 prosent til det laveste nivået på to og en halv måned da børsen åpnet.

På Taiwan tok demonstranter seg inn i resepsjonen til Hongkongs handelskontor i Taipei for å vise støtte til demokratiforkjemperne i Hongkong. Lederne for protesten i Taipei truet med å storme kontoret hvis ingen kom ut for høre kravene deres.

Over 40 skadd

Protestene i Hongkong startet sist mandag, da studenter i byen boikottet all undervisning og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter.

Demonstrantene raser mot at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til 2017-valget må godkjennes av en nominasjonskomité i Beijing.

Så langt er 78 personer pågrepet, mens over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus. Arrangørene av protestene ba søndag folk om å trekke seg tilbake hvis politiet begynte å skyte gummikuler.

En av lederne for Occupy Central-bevegelsen, Benny Tai, sa han var stolt av at folk møtte opp for å kreve allmenn stemmerett, men at situasjonen var i ferd med å komme ut av kontroll. Han frykter at han vil bli strengt straffet for å ha vært med på å organisere demonstrasjonene. (©NTB)