Setter heimevernet inn i Ferguson

Michael Brown ble truffet av minst seks skudd da en politimann skjøt den ubevæpnede 18-åringen i St. Louis-forstaden Ferguson, ifølge en privatinitiert obduksjonsrapport. Det amerikanske heimevernet settes nå inn for å gjenopprette fred og orden.

Publisert Publisert

sze42404.jpg Foto: REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at den ubevæpnede svarte ungdommen Michael Brown fra St. Louis ble skutt og drept av politiet.

Guvernør Jay Nixon har signert en ordre om å sende ressurser fra heimevernet i Missouri til Ferguson for å gjenopprette fred og orden, og for å beskytte innbyggerne i Ferguson, heter det i en uttalelse fra Nixons kontor mandag. Det skjer etter «koordinerte angrep på sivile og politi».

Natt til mandag fortsatte opptøyene. Politi iført skuddsikre vester og gassmasker kjørte pansrede kjøretøyer inn i folkemengden og skjøt røykbomber mot de rundt 400 demonstrantene og mediene som var til stede, ifølge CNN og andre medier.

Minst ti journalister ble pågrepet. Reuters' journalist og fotograf på stedet sier de hørte skudd fra opptøyene, men at det var uklart hvor skuddene kom fra.

Skutt seks ganger

Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at en den ubevæpnede svarte ungdommen Michael Brown fra St. Louis ble skutt og drept av politiet.

En privatinitiert obduksjon av 18-åringen viser at han ble skutt minst seks ganger, ifølge New York Times. Brown ble skutt to ganger i hodet og fire ganger i den høyre armen, ifølge den foreløpige rapporten.

Alle skuddene ble avfyrt forfra, og de ser ikke ut til å ha blitt avfyrt på kloss hold, sier den tidligere sjefsrettsmedisineren i New York, Michael M. Baden, til avisa.

Fredelig først

Inntil politiet aksjonerte syntes helgens demonstrasjon å være fredelig, men politiet sa at de brukte røykbombene for å spre det de kalte aggressive aktører som forsøkte å infiltrere en politipost.

Ifølge TV-kanalen KMOV-TV gikk politiet til aksjon etter at noen ungdommer kastet brannbomber mot politiet.

Noen av ungdommene holdt plakater med tekster mot politibrutalitet. Mange holdt hendene i været som tegn på at de overga seg, mens andre kastet tåregassylindrene tilbake mot politiet.

I et forsøk på å få bukt med uroen ble det natt til søndag innført portforbud fra midnatt til klokka 5. Søndag kveld ble det kunngjort at det også ville bli portforbud fra midnatt natt til mandag (klokken sju mandag morgen norsk tid).

Større protest

De unges protest søndag kveld fulgte etter en større og helt fredelig demonstrasjon utenfor kirken Greater Grace Church for å hedre Brown.

Unge som hadde samlet seg utenfor kirken holdt hendene i været for å illudere det som sies å ha vært det siste Brown gjorde i livet.

— Jeg er forbløffet over hvor fort stemningen har skiftet, sa borgerrettsaktivist Jesse Jackson til CNN. Han sa at stemningen tidligere på dagen var langt mer konstruktiv.

Noen bilder som er lagt ut av avisa Post-Dispatch viste bilder av unge som knuste vinduene til en McDonald's-restaurant.

— Vi marsjerte bare fredelig mot politistasjonen og ville bare knele med hendene i været og si til politiet: Våre hender er i været, ikke skyt. Men plutselig snudde de og begynte å skyte, sa Lisha Williams til CNN.

Hun insisterte på at det ikke hadde vært noen voldshandlinger fra ungdommenes side mot politiet. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Advarer om mulig spredning av koronasmitte på Bømlo

  2. Blomstermarkedet ramponert: – Har rett og slett gått helt amok

  3. Buss for bybane i sommer

  4. Uskyldige ansatte ble anmeldt i halvparten av overgrepssakene i barnehager og skoler

  5. Hele den franske regjeringen går av

  6. «Bli bergtatt du også, i vår flotteste natur og beste matkultur»