Den gjensidige motviljen kommer til å være dårlig skjult, skriver tidsskriftet The Economist før Russlands president Vladimir Putin torsdag tar imot kolleger fra USA, EU og 17 andre storøkonomier i vakre St. Petersburg.

De skal diskutere økonomi og global vekst i to dager. Men det er striden rundt Syria som ventes å prege møtet, selv om borgerkrigen ikke står på den offisielle dagsordenen i Putins fødeby.

Uløselig?

Frankrike støtter en militæraksjon mot Syria, og USAs president Barack Obama vil at Kongressen skal gi støtte til et eventuelt angrep. De er overbevist om at Bashar al-Assads regime sto bak et angrep med kjemiske våpen i Syria for to uker.

Men Putin advarer og krever bevis for regimets innblanding. Han har sammen med Kina blokkert vestlige Syria-initiativer i FNs sikkerhetsråd tidligere og stiller seg avvisende til en militær inngripen. Uenigheten mellom Russland og Vesten om Syria ser for øyeblikket uløselig ut, skriver nyhetsbyrået AFP.

— Jeg kan ikke se hva de kan bli enige om, sier Sergej Karaganov ved økonomihøyskolen VSE til byrået.

— Russland kommer aldri til å gå med på bombing av Syria, og amerikanerne kommer ikke til å gå bort fra det, mener han.

Avlyst besøk

Det er mer enn Syria som skiller Putin og lederne fra vest.

Etter at utenriksministrene Hillary Clinton og Sergej Lavrov ivrig trykket på omstartknappen i 2009, har forholdet mellom USA og Russland bare blitt kjøligere.

Libya-krigen, rakettskjold og sist Snowden-affæren har bidratt til det.

USAs president Barack Obama har avlyst et planlagt møte med Putin før G20 på grunn av Russlands asyl til spionanklagede Edward Snowden. Stemningen bedret seg ikke da Obama sammenlignet Putin med en gutt som kjeder seg på bakerste rad i klasserommet.

Heller ikke EU har klart å få sving på forholdet til Putins Russland. Få dager før G20 uttalte EU ifølge nyhetsbyrået DPA at Russland bidrar til å hindre verdenshandelen. Europeerne har også satt på bremsene i arbeidet med en visumavtale med russerne.

Allianse

Det ventes i stedet at Putin vil bruke G20-møtet til å styrke allianser med ledere fra fremvoksende økonomier, spesielt Kina, og på den måten vise at russerne langt fra står isolert.

Det kan komme et uoffisielt toppmøte på siden av G20 blant landene som utgjør BRIKS-samarbeidet: Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Men lederne i verdens 20 viktigste økonomier er tross stridighetene ventet å bli enige om noe på toppmøtet ved Finskebukta. De kommer trolig til å vedta en handlingsplan for «bærekraftig og balansert» vekst i verden, melder AFP.

Topplederne skal også diskutere sysselsetting og problemer med skatteunndragelse og skatteparadiser, der flere har en interesse av en bedring.