Menneskerettsorganisasjonen har gått gjennom videoopptak av hendelsen og snakket med sju vitner. Til sammen ble minst 72 Mursi-tilhengere drept i sammenstøtet med opprørspoliti og sivilkledde menn som befant seg sammen med politiet.

Representanter for Human Rights Watch var selv til stede ved et feltsykehus hvor mange av de døde og sårede ble tatt imot. Leger der fortalte at de fleste var skutt i hodet, brystet og nakken.

— Det er nesten utenkelig at så mange drap kunne skje hvis ikke meningen var å drepe, eller i det minste uten en kriminell mangel på respekt for folks liv, sier Nadim Houri, organisasjonens direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.

- Snikskyttere

En av legene som Human Rights Watch har intervjuet, sier 80 prosent av ofrene så ut til å ha blitt skutt av snikskyttere som må ha befunnet seg høyere enn gateplan.

Demonstrantene kastet stein mot politiet i sammenstøtet, og flere politifolk skal ha blitt skadd. Innenriksdepartementet i Egypt avviser at politiet siktet mot brystet på dem som ble skutt.

Drapene i nærheten av Rabaa al-Adawiya-moskeen øst i Kairo skjedde få dager etter at forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi ba folket støtte hans kamp mot «vold og terror» i Egypt.

Få timer før sammenstøtet erklærte landets nye president Adli Mansour at den egyptiske staten må bruke all sin kraft og besluttsomhet. Protestleiren til Mursis tilhengere skulle ryddes, opplyste innenriksdepartementet.

Gir seg ikke

Til tross for det blodige sammenstøtet i Kairo lover Mursis tilhengere å fortsette sine demonstrasjoner.

— Folk føler smerte og sinne, men de er også svært besluttsomme, sier talsmann Gehad El-Haddad i Det muslimske brorskap, som Mursi tilhører.

— Enten så dør vi, eller så lykkes vi, legger han til.

Søndag var fortsatt flere tusen Mursi-tilhengere samlet ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Også El-Haddad har opplyst at mange demonstranter ble skutt i hode og bryst natt til lørdag. Politiet skjøt for å drepe, hevder han.

Brorskapet kaller hendelsen en massakre og hevder at minst 200 mennesker ble drept. Myndighetene mener det riktige dødstallet er 72.

Ber om gransking

Regjeringen i USA er svært bekymret for situasjonen i Egypt, og utenriksminister John Kerry har bedt om en gransking av «blodbadet og volden» i Kairo.

— Dette er et avgjørende øyeblikk for Egypt, sa Kerry lørdag.

På den urolige Sinaihalvøya nordøst i Egypt har det vært angrep nesten daglig siden Mursi ble avsatt av hæren i begynnelsen av juli. Mange av angrepene har vært rettet mot soldater og politifolk.

Søndag hevdet egyptiske sikkerhetsstyrker at de hadde drept ti «terrorister» i Sinai. I tillegg er 20 personer pågrepet i en operasjon som har pågått i to døgn, opplyste en kilde i sikkerhetsstyrkene til nyhetsbyrået MENA.