— Vi har en opplysning om at de har fått kontakt med noe, eksakt hva det skal være, vet vi ikke helt, sier en reporter fra Dagens Nyheter som er i viken Ingaröfjärden som ligger i Skjærgården.

Ifølge avisen ligger tre fartøy nokså tett i området, og ytterligere ett fartøy er på vei inn i området.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt».

Undervannsutstyr

Forsvarssjef Sverker Göranson bekreftet ikke opplysningene da han møtte pressen tirsdag ettermiddag. Han opplyste at søkeoperasjonen pågår, og at det gjøres vurderinger underveis om hvorvidt den skal fortsette.

— Dette er for jævlig, at noen eller noe er noe er inne på denne måten, sier Göranson.

Fra Ingaröfjärden vises TV-bilder av at undervannsutstyr senkes ned i området, ifølge Aftonbladet.

— Jeg ser det også, men jeg har ingen informasjon om dette, sier pressesjef i det svenske forsvaret Mikael Abrahamsson til avisen.

Han sier de ikke vil kommentere den pågående operasjonen i detalj.

— Vi kommenterer ikke operasjonen overhodet, sier informasjonsansvarlig ved det svenske forsvaret, Marie Tisäter, ifølge nyhetsbyrået TT.

- Ikke ubåtjakt

Ubåtjakten i Stockholms skjærgård var tirsdag inne i sin femte dag. Aksjonen ble igangsatt på grunn av opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området, og siden har spekulasjonene om at det kan dreie seg om en russisk farkost, økt i omfang.

ta0064f3.jpg

Sivile båter har tirsdag blitt bedt om å holde en avstand på én kilometer fra marinens fartøy, ifølge Dagens Nyheter. I tillegg er det innført flyforbud over skjærgården.

Sveriges ferske statsminister Stefan Löfven diskuterte den pågående leteoperasjonen med sin finske kollega Aleksander Stubb da de møttes i Helsingfors mandag. Löfven understreket flere ganger at det ikke var snakk om en ubåtjakt.

— Det pågår en etterretningsoperasjon. Forsvaret har tre observasjoner, og vi må finne ut hva det er. Det er hva vi vet så langt. Vi må finne ut hva det er først før vi kan gå videre, sa Löfven på pressekonferansen.

- Vanskelig å finne bevis

— Dette er for jævlig, at noen eller noe er inne på denne måten, sier den svenske forsvarssjefen Sverker Göranson.

Han bekrefter også at det er vanskelig å finne bevis på at aktivitet pågår eller har pågått i skjærgården.

— Det har jo ingen gjort så langt, sier han.

Tirsdag avga han rapporter til forsvarskomiteen som bekrefter at noe har skjedd i skjærgården. Men det blir ikke bekreftet i rapportene at det dreier seg om et spesielt fartøy.

Forsvarssjefen vil ikke beskrive situasjonen mer i detaljer, men sier det er trolig at det har forekommet fremmed undervannsaktivitet.

— Det siste døgnet har det kommet ytterligere observasjoner som forsvaret vil komme tilbake til, sier Göranson.