Christian Angell fra Høyre har vært blant de tiltalte i saken, men NTB har ikke lyktes med å få bekreftet at Angell er blant de dømte.

I alt 43 egyptere og utlendinger er dømt i den såkalte NGO-saken. I dommen fastslås det dessuten at de berørte organisasjonenes egyptiske kontorer skal legges ned og deres midler konfiskeres av staten. Saken gjelder blant annet de amerikanske organisasjonene Freedom House, International Republican Institute og National Democratic Institute samt tyske Konrad-Adenauer-Stiftung.

De tiltalte i saken er kjent skyldig i å ha mottatt penger ulovlig fra utlandet og arbeidet i Egypt uten arbeidstillatelse.

In absentia

Det var i begynnelsen av 2012 Angell og de 42 andre involverte i saken ble tiltalt for å ha drevet ulovlig innblanding i egyptisk politikk. USA reagerte i sin tid kraftig på tiltalene.

Blant utlendingene som er dømt in absentia, er det minst 15 amerikanere, en nordmann, en tysker, en serber og flere personer fra arabiske land, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Blant personene som er dømt in absentia, er også sønnen til USAs samferdselsminister Ray LaHood.

Fem tiltalte var til stede i retten da dommen ble lest opp, deriblant én amerikaner. Disse fem ble dømt til to års fengsel. Elleve øvrige tiltalte ble dømt til ett års betinget fengsel.

De tiltaltes forsvarere varsler at dommen vil bli anket.

Reiseforbud ble opphevet

Angell hadde i november 2011 tatt permisjon fra jobben som leder for Høyres internasjonale avdeling for å lede kontoret til amerikanske International Republican Institute i Alexandria i Egypt. Organisasjonen driver med opplæring i valgobservasjon og menneskerettigheter.

Da NGO-medarbeiderne ble pågrepet, ble det først utstedt reiseforbud, men i mars 2012 ble forbudet opphevet. Angell og de fleste andre utlendingene som var tiltalt, forlot da Egypt.

Egyptiske styresmakter er i ettertid blitt kritisert i egyptisk presse for å ha sluppet utlendingene ut av landet. De anklages for å ha gitt etter for amerikansk press.