Syria vil utvise svensker mistenkt for IS-tilknytning

Kurdiske myndigheter nord i Syria har besluttet å utvise svenske kvinner som anklages for å ha hatt tilhold i IS-kontrollerte områder.

Rundt 60.000 mennesker er internert i al-Hol-leiren nord i Syria, mange av dem kvinner og barn som har oppholdt seg i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, eller som er i familie med IS-medlemmer. Foto: AP / NTB

  • NTB
Publisert Publisert

Svenske myndigheter er orientert om beslutningen og har fått beskjed om at kvinnene vil bli utvist i løpet av høsten, ifølge SVT.

NTB har spurt Utenriksdepartementet om Norge har fått en tilsvarende henvendelse fra kurdiske myndigheter i Nord-Irak, men har ikke fått svar.

Kvinnene er i dag internert i al-Hol-leiren og al-Roj-leiren nord i Syria, der de voktes av kurdiske styrker.

– Det dreier seg om personer som man ikke har tilstrekkelig bevis for å kunne tiltale for å ha hatt samrøre med IS, sier en svensk representant for det kurdiske selvstyret i Nord-Syria, Shiyar Ali, til Sveriges Radio.

Minst 50

Det er uklart eksakt hvor mange svenske statsborgere det er snakk om, men ifølge svensk UD dreier det trolig om rundt 20 kvinner og rundt 30 barn.

– Om kvinnene utvises, har vi i likhet med andre berørte stater plikt til å ta imot våre egne statsborgere og interesse av at dette skjer på en sikker måte i tråd med gjengs internasjonal praksis. Det skal vi bidra til, svenske myndigheter har god beredskap, heter det i en uttalelse fra svensk UD.

Svensk UD anslår at det befinner seg rundt 20 svenske kvinner og rundt 30 barn i de to kurdiskkontrollerte interneringsleirene al-Hol og al-Roj nord i Syria. Til høsten vil de ifølge kurdiske myndigheter bli utvist til Sverige. Foto: AP / NTB

Fire norske kvinner

Det antas å befinne seg fire norske kvinner og flere barn i de to kurdiskdrevne interneringsleirene i Syria. To av dem skal ha bedt om hjelp til å komme seg til Norge.

Nylig ble en 30 år gammel kvinne som ble hentet hjem fra Syria med sine to barn i januar i fjor, dømt til fengsel i tre og et halvt år for sin deltakelse i IS. Hun anket dommen på stedet.

Publisert
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. Her vil de bygge hengebro for at gående skal slippe bilene

  2. – Eg har stor sans for Lothepus, men her er han eit trist ekko av ein lang tradisjon i Odda

  3. – Det er éi gruppe eg aldri har høyrd klage under pandemien

  4. – Sjukmeldt, ja ... Men gå i fjellet, det klarar ho!

  5. – Vannet har trengt inn i flere etasjer

  6. Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte