McCain har valgt

John McCain overrasket alle med sitt visepresidentvalg.

Publisert Publisert
  • Heidi Torkildson Ryste
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

John McCain valgte sin 72-års bursdag til å annonsere at sin visepresidentkandidat, og han tok alle på senga.

CNN og Fox News offentliggjorde tidligere i ettermiddag norsk tid, at republikanske John McCains sparringpartner, er Sarah Palin (44). Hun er guvernør i Alaska. John McCain offentliggjorde navnet på sin visepresident under et velgermøte i Dayton, Ohio. John McCain og konen Cindy McCain entret podiet i Dayton like over klokken 18 norsk tid.

Prinsippsterk

Til trampeklapp, John McCain-rop og bursdagssang, gikk det flere minutter før bursdagsbarnet kom til orde.

– Jeg er veldig glad for å kunne komme med en historisk annonsering i Dayton, en by bygd på hardtarbeidende og ærlige mennesker, sa McCain.

McCain beskrev Palin med egenskapene: Prinsippsterk, hardtkjempende og dyp medfølelse. Han la også vekt på hennes kamp mot korrupsjon.

– Hun har stoppet myndighetene fra å sløse med det offentliges penger, sa McCain.

— For å hjelpe meg å kjempe mot den gamle Washington-politikken «meg først og landet etterpå» (..) introduserer jeg den neste visepresidenten: Sarah Palin, sa McCain.

20. bryllupsdag

Sammen med sin familie, kom deretter Sarah Palin frem på scenen. Hun takket John McCain og konen og introduserte så sin familie og seg selv.

— Jeg vet at dette vil kreve det beste jeg har å gi, og jeg lover intet mindre. Først er det noen personer jeg vil at dere skal møte. Jeg vil starte med mannen min Todd. Vi feirer vår 20. bryllupsdag i dag og jeg lovte en liten overraskelse i bryllupsdagspresang, og forhåpentligvis synes han at jeg har innfridd, sa Palin til stor latter.

De to møttes mens de begge gikk på High School, og har fem barn sammen.

11. september i fjor vervet deres eldste sønn, Track, seg i hæren. Nøyaktig ett år etterpå, 11. september i år, vil han bli utstasjonert i Irak. Hun presenterte også sin andre sønn som ble født 18. april i år med Downs syndrom. Palin, som er en sterk abort-motstander, fikk vite at barnet hun ventet hadde Downs syndrom da hun var fire måneder på vei.

— Jeg ser på ham nå, og jeg ser perfeksjon. Ja, han har et ekstra kromosom, men i vår verden tenker jeg, hva er normalt og hva er perfekt, sa Palin til USA Today i oktober.

«USA, USA»

Palin uttrykte stor stolthet over at hun var valgt, og ble møtt med rop av «USA, USA» fra publikum da hun snakket om sønnen sin som skal til Irak. I motsetning til John McCain, som også har en sønn som skal tjenestegjøre i Irak, snakker hun altså offentlig om dette.

Det er uvisst hvor godt McCain og Palin egentlig kjenner hverandre, og de har ulike standpunkt i flere saker. Palin benyttet derfor anledningen til å peke på likhetene mellom de to og styrkene til McCain. Flere amerikanske kommentatorer mente etterpå at det virket som om kjemien mellom de to var god.

— Det er bare en kandidat som virkelig har kjempet for USA, og det er John McCain, sa Palin og viste til hans kamperfaring i den amerikanske hæren.

— Den største utfordringen til Sarah Palin overfor velgerne, er «hvem er hun?», sa en av CNNs kommentatorer etter Palins tale.

Nevnte Hillary

McCain blir offisielt nominert som republikanernes presidentkandidat under landsmøtet i Minnesota som startet 1. september.

Det har vært spekulert i amerikanske medier i dag, på om Palin er valgt for å forsøke å kapre stemmer som ville gått til Hillary Clinton. Det har vist seg at Hillary-tilhengerne ikke automatisk har støttet opp om Barack Obama.

I talen sin kom Palin med en helt klar antydning om at Hillary-tilhengere kan se mot republikanerne. Hun æret kvinner som har kapret milepæler før henne, blant annet nettopp Hillary Clinton.

— Hillary Clinton viste målrettethet og verdighet, sa Palin.

Kristenkonservativ kvinne

– Dette er svært overraskende, alle måpte da nyheten ble kjent i dag morges, sier den amerikanske valgeksperten Gary Nordlinger til NTB.

– Ironien er at hun har ikke mye erfaring, og det betyr at valget undergraver McCains fremste argument mot Barack Obama, sier Nordlinger videre.

Han tror Palin ble valgt hovedsakelig fordi hun er godt likt av den kristenkonservative delen av partiet, noe som har hatt høy prioritet for McCain. Det at hun er kvinne, kan også ha spilt en viktig rolle.

Yngst og første kvinne

Palin er den yngste og første kvinnelige guvernøren i Alaska. Hun er født i Idaho, men har bodd i Alaska siden hun var barn. Av yrke er Palin journalist, og hun har vært guvernør i Alaska siden desember 2006. CNNs kommentatorer visste knapt hvordan etternavnet til den nye visepresidentkandidaten ble uttalt, da nære medarbeidere til McCain lekket navnet til mediene. Hun er også totalt ukjent for amerikanere utenfor Alaska.

Med det overraskende valget av Sarah Palin, har McCain lykkes i å ta mest mulig oppmerksomhet fra Obamas genierklærte tale i natt. Foran 84.000 mennesker i Denver godtok han offisielt Demokratens nominasjon av seg selv som presidentkandidat.

Mot abort

Sarah Palin var også en outsider da hun vant guvernørvalget i Alaska mot to politiske tungvektere i 2006. Hun skapte seg et navn blant velgerne, blant annet ved å stå for tøffe etiske standarder for politikere, ifølge CNN. Hun er kjent som en tøff reformpolitiker som ikke har vært redd for å kjempe offentlig mot partifeller. Hun har blitt svært populær i løpet av sine knappe to år som guvernør, og vil bli tidenes første kvinnelige visepresident dersom republikanerne vinner presidentvalget neste år.

Palin er blant annet mot abort og ekteskap mellom homofile og lesbiske. Hun har også blitt kjent for sin harde kamp for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge. Oljeboring i dette området er en viktig del av McCains energipolitiske plan.

Fra 1996 til 2002 var Palin ordfører i den vesle byen Wasilla i Alaska.

I juni sa Palin til CNN at hun trodde McCain ville velge en guvernør som sin visepresidentkandidat, og at hun gjerne ville stille seg til disposisjon.

— Men jeg tror ikke jeg blir valgt i denne runden, sa hun den gang.

Miss Alaska

Av mer kuriøse fakta om Palin, kan nevnes at hun har vært nr. 2 i Miss Alaska-konkurransen, og at hun er livstidsmedlem i den sterke våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association.

Det er bare en knapp uke siden Demokratenes presidentkandidat, Barack Obama, annonserte sin visepresidentkandidat: senator Joe Biden fra Delaware. Biden er Palins rake motsetning og er ment å gi Obamas kampanje tyngde og erfaring.

- Overraskende

Direktør ved Nobelinstitutte, Geir Lundestad, er overrasket over valget av Palin.

– Det må jeg si er ganske overraskende. Det har ikke vært spekulert på henne overhodet, sier historiker og USA-kjenner Lundestad til NTB.

Lundestad tør ikke fastslå hvorfor valget falt på Palin, men enkelte betraktninger har han gjort seg.

– Det er naturlig å se dette i lys av de mange misfornøyde Clinton-tilhengerne blant demokratene. McCain ønsker å fiske i dette opprørte havet, som riktignok ikke er så opprørt lenger. Dessuten er det åpenbart at McCain ville ha en ung visepresidentkandidat ved sin side.

Uvesentlige stater

Lundestad sier McCain kan ha hatt et ønske om å overraske velgerne med et spennende valg samtidig som han vil utfordre inntrykket av republikanere som harde, hvite menn.

– Men vi skal huske på at visepresidentkandidatene ikke siden Kennedys valg av Johnson i 1960 kan sies å ha hatt særlig stor betydning for valgutfallet, sier Lundestad.

Han betrakter det også som oppsiktsvekkende at Obama og McCain begge har valgt kandidater fra de i valgperspektiv relativt uvesentlige statene Delaware og Alaska.

bt.no kommer tilbake med mer.

Hvem tror du bli USAs neste president? Legg inn dine kommentarer under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Obama er fenomenal

  2. Utdrag fra Obamas tale

  3. Ga Obama klar støtte

  4. Obama har bestemt seg

  5. Obama velger Biden

  6. Sarah Palins 17-årige datter gravid

Foto: MATT SULLIVAN

Foto: Kiichiro Sato

Foto: MATT SULLIVAN

Foto: MATT SULLIVAN

UNGT BLOD: Presidentkandidat John McCain har fått mange kommentarer om alderen sin, og har valgt en betydelig yngre kvinne som sin visepresidentkandidat. Foto: AP/Scanpix

Foto: Wikipedia Commons

  1. USA-valg 2012