Newt Gingrich ledet an i angrepet da han sendte ut en trailer for en 27 minutter lang videofilm hans tilhengere har produsert, som går inn på Romneys rolle som sjef for Bain Capital, et selskap som kjøper opp bedrifter og omorganiserer dem.

I traileren anklages Romney og hans tidligere kolleger for å profittere på bekostning av ansatte som fikk sparken i forbindelse med reorganiseringen.

— Deres grådighet ble bare overgått av at de var villige til alt. Ingenting ble spart, ingenting betydde noe bortsett fra grådighet, sier fortellerstemmen i videoen, som er produsert av super-PACen Winning Our Future som støtter Gingrich.

Bjørnetjeneste

Romney gjorde seg selv en bjørnetjeneste med en kommentar som hørtes ut som han likte å si opp folk.

— Hvis du ikke liker hva de gjør, kan du sparke dem. Jeg liker å kunne sparke folk som gjør tjenester for meg, sa han i et møte med næringslivsledere der han snakket om friheten til å velge helseforsikring selv.

Rivalene misforsto med vilje og grep begjærlig muligheten for å henge ham ut som en elitist som ikke har kontakt med folks virkelighet.

— En ting som skiller meg fra Romney, er at han liker å si opp folk. Jeg liker å skape arbeidsplasser, sa Jon Huntsman, den eneste moderate kandidaten i feltet, eventuelt ved siden av Romney.

Det kan synes bakvendt at Romney blir angrepet fra høyre for å være grådig og gi folk sparken, men det gjenspeiler situasjonen USA er i, med rekordhøy arbeidsløshet og en kommende valgkamp som vil dreie seg om økonomien.

Legger seg mot høyre

Romney regnes for å være den moderate kandidaten som er den eneste som har mulighet til å beseire president Barack Obama til høsten.

I kampen om nominasjonen har han imidlertid lagt seg langt til høyre for å tekkes konservative og religiøse velgere, og mange er ikke lenger sikker på hva han egentlig mener.

Som guvernør i den liberale delstaten Massachusetts innførte han en helsereform som ble modell for Obamas helsereform, som er forhatt blant republikanerne, og han var også tidligere tilhenger av abort og homofiles rettigheter.

I dag lover han imidlertid å oppheve Obamas helsereform, og han er blitt en ivrig motstander av abort. Han viser til sin erfaring som forretningsmann som grunn til å velge ham til å få økonomien på rett kjøl igjen.

Santorum ser mot sør

Mens Romney legger seg mot høyre for å trekke velgere i Iowa og South Carolina, sliter Rick Santorum med å få gjennomslag i New Hampshire, der republikanerne er liberale på sosiale saker.

Etter sin nestenseier i Iowa seilte Santorum opp som en mulig samlende kandidat for konservative og religiøse republikanere som ikke liker Romney.

I New Hampshire, der han blir pepet ut på møter med studenter, er det en seier om han gjør det bare litt bedre enn de lave forventningene. Følgelig er han mer opptatt av South Carolinas nominasjonsvalg neste uke.

I en delstat der 60 prosent av republikanerne er kristenkonservative, og der det bor 400.000 krigsveteraner, går hans konservative syn rett hjem.

Blant Santorums flaggsaker er motstand mot abort også etter voldtekt og incest, mot homofile ekteskap, som han har sammenlignet med bigami og dyresex, og mot prevensjon som han mener ikke omfattes av retten til privatliv.

Han er også motstander av utviklingslæren og tar Bibelens fortelling om Adam og Eva bokstavelig. Han mener såkalt intelligent design, som reflekterer dette, skal innføres på lik linje med utviklingslæren på skolen.

Skepsisen til vitenskap fører også til at han ikke tror på at klimaendringer er menneskeskapt. (©NTB)