- Ikke hatt så stor pågang av skademeldinger siden askeskyen

Fikk 800 telefoner på én dag — forsikringsselskapene opplever et rush av skadetelefoner i sommer.

Publisert Publisert

Skadesaker og tyveri er det forsikringsselskapene får aller flest henvendelser om nå som fellesferien er i gang for fullt.

Vi har gjennomgått tallene Europeiske Reiseforsikring har lagt frem for den første uken før fellesferien og i den første fellesferieuken. Forsikringsselskapet forteller på bakgrunn av det at de har opplevd en stor pågang av nordmenn som opplever små og store problemer på reise i utlandet.

— Vi har ikke opplevd det samme nivået av henvendelser siden askeskyen i 2010, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

800 telefoner på en dag

De tre siste ukene har meldingene kommet inn fra de mange nordmenn på vei til eller som allerede er i utlandet på årets sommerferie.

0000801060-ZNI4EXtbT3.jpg

I løpet av kun én dag, mandag 7. juli, ble det tatt imot hele 800 telefoner på forsikringsselskapets skadesenter. 750 meldinger via nettet ble registret helgen i forveien. Vennesland sier at de ble veldig overrasket over det veldig høye trykket på akkurat denne dagen.— Vi er litt overrasket over at det skulle være det nivået på telefonen, siden så mye i dag foregår på nettet. Vi vet ikke en konkret årsak annet enn at det dårlige været på Østlandet kan ha spilt inn. Folk har tatt ferie og var i ferd med å reise avgårde, så det kom inn mange spørsmål, forteller Vennesland.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Over 200 skadesaker

De mest alvorlige sakene blir meldt inn til alarmtelefonen, og tallet er omtrent på samme nivå som i fjor.

De fleste sakene er spredt rundt i Europa, flest saker er det i Spania, Tyrkia, Hellas, Italia og Bulgaria. Utenfor Europa er det registrert skader i USA (i antall saker er landet nummer to etter Spania), Thailand, Sør-Korea og Kenya.

— I uke 27 ble det meldt inn totalt 69 skader til vår alarmsentral, av disse er 32 kvinner og 37 menn. Uken etter gikk tallet opp en del og vi fikk meldt inn 157 saker, blant dem 81 kvinner og 76 menn, forteller forsikringsspesialist og sykepleier Mari Holmslien ved Europeiske.

I uke 28 ble det registrert alt fra bruddskader, luftveisinfeksjoner og mage- og tarmproblemer til svært alvorlige saker som voldtekt, overfall og dødsfall.

— Uvanlig mange av våre kunder har måttet avbryte sin ferie på grunn av sykdom eller død i nærmeste familie hjemme i Norge, sier Holmslien.

Noen eksempler på skader de siste to ukene:

• 5-årig gutt falt og slo hodet sitt i California, USA. Hjernerystelse. Ikke alvorlig.

• 65-årig mann. Involvert i MC-ulykke i Tyskland. Lårbeinsbrudd. Ble operert på sykehus i Tyskland.

• 32-årig mann. Multitraumer etter seks meter fall fra balkong i Spania. Operert i Spania, må sendes hjem med syketransport.

• 19-årig jente, brukket venstre ankel. Fått gips på benet. Hellas.

• 54-årig kvinne, avbestilling av reise til Italia grunnet øyesykdom.

• 24-årig mann, forgiftet av drinken på utested i Thailand.

• 17-årig, gokartulykke med sårskader. Thailand.

05102011144302-or9zmkXpRi.jpg

Blant andre henvendelser til Europeiske Reiseforsikring er avbestillinger av reiser, refusjon av sykeutgifter, forsinket bagasje, skader på gjenstander og tyverier er blant gjengangerne. Les også: Drømmeferien ble et mareritt

Økning fra fjoråret

Hos Gjensidige økte antall reiseskader i uke 25 og 26 med fem prosent sammenlignet med fjoråret.

Uken etter økte sykeutgiftene med hele 30 prosent, mens innmeldte reiseforsikringssaker totalt hadde en nedgang.

— I uke 27 ble det meldt 1118 reiseskader mot 1339 i samme periode i fjor. Altså en nedgang på 17 prosent, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige Forsikring.

Topp fem er tyveri av reisegods, sykeutgifter, forsinkelser, avbestilling og kompensasjon (for eksempel om en havner på sykehus).

Mobiltelefoner på topp

Tyveri på ferie har ifølge Finans Norge (FNO) økt kraftig de siste årene.

— I fjor ble det meldt mer enn 104.000 skader knyttet til tyveri eller tap av reisegods med erstatningsutbetalinger på 330 millioner kroner, viser tall vi har hentet fra FNO, sier Voll.

Til nå i år har erstatningene for reiseforsikring vært rekordhøye med 82.000 registrerte reisesaker til norske forsikringsselskap.

ArneVollinformasjonsansvarligiGjensidige-Reise-rkaKeSN8Fb.jpg

Sommeren er høysesong for tyverier av reisegods. Det er forventet en økning i antall henvendelser de neste ukene nå som det er høysesong for ferieavvikling.— Flere hundre nordmenn blir utsatt for tyveri i utlandet hver eneste dag. Rike nordmenn med kostbart utstyr kan virke som en magnet på kriminelle, sier Voll.

Gjennomsnittserstatningen ligger på over 3000 kroner. Mest tyveriutsatt er mobil, fotoutstyr, mobiltelefoner, lommebøker og pc/nettbrett.

— De siste to ukene er det mobiltelefoner som peker seg ut, det er rett og slett ekstremt mange mobiler som forsvinner og blir meldt tapt, forteller Voll.

— De fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig steder hvor det samles mange mennesker og det er mye trengsel. Vær derfor ekstra på vakt på busser, togstasjoner, markeder og under restaurant- og kafébesøk, råder Voll.

Gjensidige har via en fersk undersøkelse sett på noen av de mest tyveriutsatte byene:

• Barcelona

• Roma

• Gøteborg

• Riga

• Bangkok

• London

• Paris

• Athen

• Praha

Les også:

Se hva som ble funnet i sikkerhetskontrollen

Pakker du feil kan det koste deg 1380 kroner

En slik sikkerhetsvideo har du aldri sett før

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  2. Dette vet vi om døgnet før pågripelsen

  3. Første koronapasient har mottatt Bergenbio-legemiddel

  4. Ekspert: Trump føler seg presset

  5. Ingen fleire koronasmitta i Hardanger

  6. Her kan det bli ishockeyarena, fotballbane på taket og en gigantisk idrettshall