Bosettere uenige om Trumps plan

Israelske bosettere er urolige for at israelsk annektering av deler av Vestbredden vil bane vei for en palestinsk stat i fremtiden.

Jødiske bosettere i Mitzpe Yeriho ser utover byen Jeriko, som ligger på Vestbredden. Foto: Oded Balilty, AP/NTB scanpix

 • Anders Jerichow
Publisert Publisert

Fontenen på Donald Trumps plass i den israelske byen Petah Tikvah sprutet blod mandag morgen.

Plassen er oppkalt etter den amerikanske presidenten som takk for at han i fjor anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

«Annekteringen vil koste oss dyrt i blod», sto det skrevet med graffiti ved fontenen.

Både palestinerne og Israels venstreside protesterer mot annekteringen.

Vil ikke ha palestinsk stat

Det israelske militæret forbereder seg på uro dersom Netanyahu-regjeringen gjør alvor av annekteringen. Samtidig er de israelske bosetterne, som annekteringen skal tilgodese, opptatt i innbyrdes strid.

Uenighetene dem imellom dreier seg ikke om hvorvidt Israel skal annektere 30 prosent av Vestbredden – i form av Jordandalen og de spredte bosettingene. Derimot er de uenige om hvorvidt Israel skal akseptere at palestinerne får en stat i resten av de okkuperte områdene.

En av bosetternes ledere, Yirael Gantz, advarer i en video mot Trumps – og Netanyahus – plan, fordi den kan innebære «at 70 prosent av området vil bli en palestinsk stat».

Det nekter han å godta.

I videoen sin sier han at Trumps plan hele 159 ganger nevner ordene «palestinsk stat», mens den bare syv ganger nevner israelsk «suverenitet» på Vestbredden.

Ma’ale Efraim er en jødisk bosetting på en høyde i Jordandalen – et stykke land på Vestbredden som Israel vil annektere. Foto: Ariel Schalit, AP/NTB scanpix

Oppdelt og fragmentert

Trumps og Netanyahus plan deler Vestbredden i flere enheter, slik at palestinerne ikke får en sammenhengende stat, men også slik at israelske bosettere skal kunne ferdes gjennom de palestinske områdene, selv om de ikke er velkomne.

Bosetterne er derfor uenige i hvorvidt de skal akseptere delen av Vestbredden som Trump-planen vil gi dem, eller om de skal stå fast ved sitt tradisjonelle krav om å ta hele Vestbredden. Yisrael Gantz' fløy krever hele, uavhengig av palestinernes protester.

En annen fløy, representert ved den gamle aktivisten Israel Harel, anbefaler at bosetterne «nøyer seg med» 60 prosent av Vestbredden. Han er tilhenger av en palestinsk stat på resten av Vestbredden, helst i forening med nabostaten Jordan, fordi han ikke ønsker at palestinerne på Vestbredden skal bli statsborgere i Israel, hvor de dermed kunne ha fått en stemmemessig overvekt.

«I dag kan man ikke handle mot mennesker på en måte som gir dem noe mindre enn helt like rettigheter. Den første av disse rettighetene er stemmeretten», sier han til Times of Israel.

Palestinerne er naturlig nok lite begeistret for Israels planer om å annektere deler av Vestbredden. Foto: Khalil Hamra, AP/NTB scanpix

Dermed går Harel imot regjeringssjefen, Benjamin Netanyahu, som tidligere har lovet at han ikke vil gi palestinske innbyggere fulle borgerrettigheter på linje med Israels egne innbyggere og bosetterne som ved annekteringen vil sokne til Israel.

En test av samvittighet

For palestinerne er det grotesk at israelske politikere og bosettere diskuterer hvor mye palestinsk land de vil tillate seg å beslaglegge eller annektere. At de har makt til å gjøre det, er hevet over enhver diskusjon.

«Det palestinske spørsmålet er blitt en syretest av samvittighet og internasjonal rettssikkerhet», uttalte den kjente palestinske politikeren, Hanan Ashrawi, nylig. Hun er fullstendig motstander av enhver form for israelsk annektering av palestinsk jord og forstår ikke hvorfor palestinerne plutselig skal gå god for at Israel innlemmer områder de har okkupert i 53 år.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert
 1. Israel
 2. Bosetting
 3. Israel/Palestina
 4. Benjamin Netanyahu
BT anbefaler

– Jeg tror dette hadde holdt mot ganske mange lag i Eliteserien

Nok et tap er et faktum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Her rydder de Nygårdsparken etter 17. mai

 2. R-tallet synker i Helse Bergen

 3. – Kommunen er på ville veier i Eidsvåg

 4. Flere ulykker med sparkesykkel

 5. «De unge er ikke Branns problem. Det er de erfarne som svikter.»

 6. Her blir festdagen avsluttet