IS-topp antakelig drept i droneangrep i Afghanistan

Lederen for ekstremistgruppa IS' fløy i Afghanistan og Pakistan ble drept i et amerikansk droneangrep, bekrefter en amerikansk tjenestemann.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

— Jeg kan bekrefte at ISIS Khorasan-leder Hafiz Saeed Khan og høytstående kommandanter og krigere ble drept i et amerikansk droneangrep 26. juli, sier Omar Zakhilwal, som er Afghanistans ambassadør til Pakistan, til Reuters fredag kveld.

Droneangrepet skjedde ifølge ham i distriktet Kot i provinsen Nangarhar, som er det området i Afghanistan der IS har vært mest aktiv.

En ikke navngitt amerikansk forsvarstjenestemann bekreftet senere på kvelden overfor AFP at Saeed ble drept i et droneangrep i grenseområdet i juli.

BBC skriver også at USA tror IS-lederen ble drept. Det aktuelle luftangrepet skal ha tatt livet av opptil 30 IS-krigere og var bare det tredje amerikanske droneangrepet mot IS-mål i Afghanistan, ifølge kringkasteren.

Rundt 1000 IS-krigere

Saeed var tidligere medlem av en pakistansk Taliban-fløy som så sverget troskap til IS - den ytterliggående jihadistgruppa som kontrollerer større landområder i Syria og Irak. Gruppa hans går under navnet Khorasan og regnes i dag som IS' fløy i Afghanistan og Pakistan.

Også i fjor ble det rapportert at Saeed var blitt drept, men det ble aldri bekreftet. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet har IS mellom 1000 og 1500 krigere i Afghanistan, flesteparten av dem i Nangarhar.

Provinsen regnes som en av Afghanistans viktigste provinser økonomisk, både som følge av stor jordbruksproduksjon og fordi den med sin beliggenhet opp mot grensa til Pakistan er en viktig transportåre for landets eksport.

Selvmordsangrep

I juli ble fem amerikanske spesialsoldater såret i kamper mot IS-krigere i Nangarhar. Inntil nylig har amerikanske og afghanske tjenestemenn framholdt at IS i Afghanistan var misfornøyde Taliban-utbrytere.

Men i sommer sa den amerikanske sjefen for NATOs styrker i Afghanistan at IS-lojalistene i Afghanistan har direkte bånd til moderorganisasjonen i Midtøsten.

23. juli ble over 80 mennesker drept i et selvmordsangrep mot et demonstrasjonstog i hovedstaden Kabul. IS tok på seg ansvaret for angrepet, som ble omtalt som det dødeligste i byen siden 2001. Flesteparten av ofrene var fra hazara-minoriteten, som hovedsakelig er sjiamuslimer. Helt siden i fjor høst har det kommet meldinger om at hazaraer er blitt angrepet av IS-sympatisører.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Lastebilbombe rammet hotell for utlendinger i Kabul

  2. Minst 24 bryllupsgjester døde i flom i Pakistan

  3. Tysk skrekkuke setter søkelyset på unge flyktninger

  4. Over 80 drept i selvmordsangrep i Kabul