Første tilfelle av svineinfluensa i Danmark

En danske er smittet av H1N1-viruset. Det er det første tilfellet av den nye influensaen som er påvist i Norden.

  • Jan Oklum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Dette er det første tilfellet av sykdommen som er bekreftet i Norden.

Danske helsemyndigheter holdt en pressekonferanse kl. 16 fredag for å orientere om influensatilfellet.

Smittet i USA

Den smittede kvinnen kom fra New York med fly 29. april. Da hun fikk influensasymptomer kort tid etter, kontaktet hun Hvidovre Hospital, der det ble tatt prøver og konstatert at kvinnen er smittet med H1N1-viruset.

– Jeg kan bekrefte at det er en danske som har testet positivt. Influensaen er Tamiflu-følsom, det vil si at man kan behandle den med Tamiflu, sier overlege Else Smith ved den danske Sundhedsstyrelsen.

Hun understreker at det ikke er noen grunn til at dansker flest skal begynne å ta Tamiflu-medisinen, som opprinnelig ble utviklet for fugleinfluensa.

Kontakter passasjerene

Den smittede kvinnen kom til Kastrup med et fly fra Continental Airlines, og danske helsemyndigheter arbeider nå med å få kontakt med de andre passasjerene.

– Vi er i kontakt med Continental Airlines for å få utlevert passasjerlister. Vi tilbyr forebyggende behandling til passasjerene som satt på de nærmeste to rekkene foran og bak kvinnen, sier en representant for danske Sundhetsstyrelsen.

De øvrige passasjerene får informasjon og oppfølging.

Den smittede dansken holdes isolert frem til 6. mai, men ifølge Jyllandsposten er hun i ferd med å bli bedre.

Sprer seg i Europa

Det er fra før påvist 24 tilfeller av den nye influensaen i Europa. 13 personer har pådratt seg sykdommen i Spania, fem i Storbritannia, tre i Tyskland og én i Sveits, Østerrike og Nederland.

Sykdommen kan behandles med influensamedisin. Ifølge Statens Serum Institut i Danmark er alle dansker i prinsippet like mottakelige for den nye influensaen, ettersom det er et nytt virus.

Det er fortsatt usikkert hvor aggressivt viruset er. Viruset brøt først ut i Mexico og har der ført til luftveisinfeksjoner og lungebetennelse. Fredag var det påvist 343 tilfeller av sykdommen i landet, hvorav 15 har endt med dødsfall, ifølge mexicanske myndigheter.

I USA og Canada er det kun meldt om milde influensasymptomer.

Publisert
KOM MED FLY: En passasjer på et Continental Airlines-fly fra New York til København brakte smitten fra USA til Danmark.