Bush kom uten klimaløfter

President George W. Bush firer noen små tommer i klimasaken - men står hardt på at han ikke vil gi bindende løfter.

  • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

I ukevis har G8-forhandlerne drevet tautrekking om hva de åtte statslederne skal mene om klimaspørsmålet.

Den tyske verten, kansler Angela Merkel, har insistert på de fire hovedpunktene EU samlet seg bak tidligere i vinter:

  • Maks 2 graders økning av snitt-temperaturen.
  • Halvering av klimagass-utslippene innen 2050 (målt mot 1990-utslippene).
  • 20 prosent høyere energieffektivitet innen 2020.
  • Fremforhandling av en ny, global klimaavtale som skal etterfølge Kyoto-avtalen.

Tom lovnad?

Amerikanerne har før G8-møtet avvist alle fire punktene. Forhandlingene pågikk helt frem til George W. Bush landet med helikopteret sitt på Heiligendamm tirsdag kveld, og fortsetter mellom statslederne i dag.

Kansler Merkel har hele tiden sagt at hun ikke er interessert i noe dårlig kompromiss, og at det i så fall er bedre å droppe hele klimaerklæringen fra toppmøtet. USAs forhandlere har i sine notater skrevet at tyskernes forslag både «krysser røde linjer» og «er i strid med våre overordnede interesser». Tonen har vært ualminnelig hard fra begge sider.

Det passet derfor godt at Bush kom med litt godvilje da han møtte sin vertinne Merkel til lunsj på Heiligendamm i går. Etterpå kunngjorde han at han kan gi seg på ett punkt: USA vil gjerne bli med på en ny global klimaavtale i FN-regi.

Merkel sa at det nå er «en høy grad av enighet», men at de ennå ikke er i mål.

Problemet er at Bushs lovnad ikke nødvendigvis betyr så mye. USA var også med og forhandlet om Kyoto-avtalen. Men de ble ikke fornøyd med resultatet, og nektet derfor å signere den.

Det samme kan skje igjen. Han er interessert i en avtale i FN-regi — men selvsagt ikke hvilken som helst avtale.

- USA en brobygger

George W. Bushs nærmeste klimarådgiver bekreftet dette bildet i samtaler med journalister på Heiligendamm i går: USA er imot at G8-landene i fellesskap skal sette seg bindende mål, ifølge James Connaughton, som er med presidenten på Europa-turneen. Enten det gjelder tak for temperaturøkning eller CO2-utslipp: Slike spørsmål skal hvert land avgjøre for seg, uten å bli diktert av noe G8-fellesskap, ifølge Connaughton.

En av grunnene til at USA ikke signerte Kyoto-avtalen, var at land som Kina og India ikke er med.

Disse vil Bush nå invitere til klimadrøftinger i en egen 15-landsklubb, der de verste forurenserne er samlet. Målet skal være «en langsiktig løsning», og det første møtet vil han ha alt i år.

I går la Bush vekt på at USA på denne måten kan bli en brobygger i klimasaken. Bushs lovnad om at han vil ha 15-landssamtalene inn under FNs rammeverk, vil kunne gjøre forslaget mer akseptabelt for EU-landene.

USA og Kina er nøkkelen

Storbritannias avtroppende statsminister Tony Blair sa i et intervju med avisen The Guardian i går at det er «absurd» å kritisere Bushs klimainitiativ, all den tid det har skapt bevegelse i saken. Han kalte utspillet fra Bush «betydelig og viktig». Blair understreket at to faktorer ligger fast:

  • USA blir aldri med på en klimaavtale uten at også Kina er med.
  • Kina vil aldri godta en avtale som hemmer deres økonomiske vekst.

Håpet i EU har vært at Tony Blair, med sin trofaste støtte til Bush - særlig i Irak - kan greie å påvirke USA i klimasaken. Også den nye franske presidenten, Nicolas Sarkozy, har et godt forhold til USA. Han lovet i valgkampen å gjøre kampen mot klimaendringene til ett av sine hovedtema.

Målet er at ikke bare G8-landene, men også inviterte gjester som India, Kina, Brasil og Mexico skal stille seg bak klimaerklæringen fra toppmøtet på Heiligendamm.

I avisintervjuet sa Blair at det ville være å mislykkes dersom statslederne denne uken ikke enes om noe som ender opp med en global klimaavtale.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. G8-blokade ble triumf

SAMMENSTØT: Tysk politi prøver å fjerne en veisperring dannet av anti-G8-aktivister, ved sikkerhetsgjerdet i Hinter Bollhagen i går. FOTO: BERND WUESTNECK, EPA
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN