- Ingen beviser

Frankrike, Tyskland og Russland vil ha en fredelig løsning i Irak og foreslår tøffere våpeninspeksjoner. - Det er fortsatt ikke bevist at Irak har masseødeleggelsesvåpen, sier Frankrikes president Jacques Chirac.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

— Våpeninspeksjonene har allerede gitt resultater. Russland, Tyskland og Frankrike støtter fortsatte våpeninspeksjoner og en betydelig styrking av den menneskelig og tekniske kapasiteten gjennom alle mulige midler, i samarbeid med inspektørene, heter det i et felles kommuniké fra de tre landene.

Kommunikeet ble lest opp av Jacques Chirac på en felles pressekonferanse med Russlands president Vladimir Putin mandag kveld.

Putin kom til Paris mandag ettermiddag for et tredagers statsbesøk.

— Det er fortsatt alternativer til krig. Bruk av makt må være siste utvei, sa Chirac på pressekonferansen.

Alvorlige konsekvenser

— Vi mener bruk av makt kan føre til alvorlig konsekvenser, sa president Putin.

Putin sa også at det er opp til FNs våpeninspektører å vurdere opplysningene USAs utenriksminister Colin Powell la fram for Sikkerhetsrådet i forrige uke.

Ifølge det felles kommunikeet er Russland, Tyskland og Frankrike også enige om at debatten om Irak-krisen "må føres i den vennskapelige ånd og respekt som kjennetegner forholdet til USA og til andre land".

Ingen fredsplan

Tyskland og Frankrike avviste mandag at de har utarbeidet en konkret fredsplan bak ryggen på USA, og understreket at forslagene deres - eller ideene - er i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon 1441. Chirac sa at forslagene ikke omfatter å sende FN-styrker til Irak, noe magasinet Der Spiegel skrev i helgen.

USA ble provosert av helgens utspill, og USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld forlot sikkerhetskonferansen i München i sinne, fordi han ikke var blitt informert om noen fredsplan.

Både Tyskland og Frankrike opplyste deretter at det var snakk om "ideer" og "forslag" og ingen konkret plan. En tysk regjeringstalsmann sa at det ikke foreligger en plan som skal avverge et amerikansk angrep mot Irak, men visse "felles ideer" som diskuteres av alle medlemslandene i FNs sikkerhetsråd.

Putin kom til Paris direkte fra Berlin, der han drøftet Irak med statsminister Gerhard Schröder.

"Ideer"

I Berlin mandag ville ikke det tyske utenriksdepartementets talsmann Bela Anda si om "ideene" omfattet stasjonering av fredsbevarende soldater i Irak.

— Hvor skal Tyskland og Frankrike hente 50.000-75.000 fredssoldater fra? spurte avisen Die Welt i en lederartikkel.

— Og hvem skal komme dem til unnsetning hvis Saddam Hussein ikke går med på å gi fra seg makten?

Forsvarsminister Peter Struck sa at det ikke er snakk om å sende fredssoldater, men å øke antall våpeninspektører i Irak.

"Forslag"

Det franske utenriksdepartementet benyttet mandag fortsatt begrepet "forslag" om de ideene Tyskland og Frankrike har drøftet.

— Disse forslagene er i tråd med resolusjon 1441. Vi var nøye med å forsikre oss om det, så det er ikke nødvendig med en ny FN-resolusjon, sa regjeringstalsmann François Rivasseau i Paris. Det fransk-tyske utspillet blir møtt med en kald skulder fra USA, og utenriksminister Colin Powell har kalt det en avsporing.

Striden mellom USA og de toneangivende europeiske statene ble skjerpet ytterligere mandag, da Belgia, Tyskland og Frankrike blokkerte NATO-hjelp til forberedende forsvarsplanlegging i Tyrkia.

(NTB)

Publisert
Vladimir Putin og Jacques Chirac.

Les mer om dette temaet

  1. NATO-sprekk om Irak

  2. Voldtektssiktet ble løslatt

  3. - Ingen konkret fredsplan

  4. Irak aksepterer spionfly

  5. To drept i bombeangrep mot Irak

  6. NRK-journalist utvist fra Irak

  7. NATO-krisen forsterket

BT anbefaler

– Mamma var så trist når vi dro, at hun ikke engang vasket vekk fingeravtrykk etter ungene på vinduene

Flere besteforeldre flytter etter barna.