Israelsk ambassadør gikk amok

Israels ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, gikk amok og raserte et kunstverk som han mener glorifiserte selvmordsaksjoner fredag kveld. Israel krever at kunstverket blir fjernet fra Historiska Museet i Stockholm.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

Opptrinnet skjedde under en sammenkomst i forbindelse med folkemordskonferansen som den svenske regjering arrange-rer 26. — 28. januar.

— Kunstverket glorifiserte selvmordsbombere og oppmuntrer til terroraksjoner, vi kan umulig se på det som et kunstverk, sa den israelske ambassadøren.

Det israelske utenriksdepartementet har truet med å boikotte folkemordskonferansen på grunn av kunstverket, ifølge am-bassadør Mazel.

Det svenske utenriksdepartementet kommer til å kalle ambassadøren inn til en samtale mandag.

— Det er helt uakseptabelt å ødelegge et kunstverk, og det kommer vi til å fortelle ham, sier Anna Larsson i utenriksdepar-tements pressetjeneste.

— Jeg så virkelig fram til å se hva kunstnerne hadde utrettet. I stedet ble jeg møtt av et bilde av en leende selvmordsbom-ber, kvinnen som drepte 21 mennesker i Haifa for noen måneder siden. Hun fløt i en båt kalt Snöhvit i et basseng fylt med blod. Teksten på veggen rettferdiggjorde og glorifiserte hva denne massemorderen hadde gjort, sier Mazel.

REAGERTE PÅ KUNST: Ambassadør Zvi Mazel er her i ferd med å ødelegge kunstverket «Making difference» – en liten båt med bilde av en kvinnelig selvmordsbomber, flytende på en sjø av «blod» – i Historiska Museet i Stockholm. <br/> Foto: ERIK PAUSER/SCANPIX
Publisert
BT anbefaler

– Vi er ikke tilbake der vi var i mars 2020

Smitten må ned, men det er ikke grunn til panikk, mener virusforsker Rebecca Cox.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kun én gang før har en pandemi tatt slutt. Men kan korona dø ut allerede neste år?

  2. Presenterer nye tiltak torsdag

  3. Sykepleier: – Hvis noen sier dugnad, så spyr jeg

  4. Olav Ervik tente over fire millionar: – Unge bør ikkje jobbe som meg

  5. Her var det plutselig «Bybanen forbudt»: – Farlig hærverk

  6. Foreldre skal ha varslet om voldtekts­siktet SFO-ansatt – rektor trer til side