Iraks tidligere statsminister døde i fangenskap

Iraks tidligere statsminister Mohammed Hamza al-Zubaidi, som i flere år var en av Saddam Husseins nærmeste medarbeidere, døde forrige uke i amerikansk fangenskap.

  • Elisabeth Kleppe
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Amerikanske militærmyndigheter bekreftet 67 år gamle Zubaidis dødsfall mandag og sier han døde på et amerikansk militærsykehus 2. desember.

Den tidligere statsministeren sto på USAs liste over de 55 mest ettersøkte personene i Irak-krigen og det er ikke kjent hvor han ble holdt fanget før han ble innlagt på sykehus. Det er heller ikke kjent hva han døde av.

USA opplyste lørdag at en fange var død på et amerikansk feltsykehus, men opplyste ikke hvem fangen var. Identiteten hans ble først kjent mandag da Saddam Husseins halvbror opplyste i rettssaken mot den styrtede diktatoren at Zubaidi var død.

Zubaidi ble statsminister i 1991 etter Iraks nederlag i golfkrigen, men ble fratatt posten to år senere. Han fungerte senere som visestatsminister.

Da Iraks sjiamuslimer gjorde opprør mot Saddam Hussein etter golfkrigen, var Zubaidi en av dem som fikk ansvaret for å slå ned opprøret. Flere tusen sjiamuslimer ble drept av irakiske soldater i denne aksjonen. (©NTB)

Publisert
BT anbefaler

Firer seg ned mot elven

Redningsaksjonen i Kvam pågår fortsatt med full styrke. En båt og klesplagg er funnet, men ingen av de savnede.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Firer seg ned mot elven

  2. Hunder har markert i vannet

  3. Brannvesenet har øvelse i Alver

  4. – Dette vil berøre mange

  5. Ni korona­smittede innlagt i Bergen

  6. Politiet med siste nytt om rednings­aksjonen