• Vi skal til Sveits for å fjerne Assad, sier den syriske opposisjonen som er støttet av Vesten.

— Dette var en tøff avgjørelse, sier talspersonen Khaled Saleh i Den syriske nasjonalkoalisjonen (SNC) til Reuters etter møtene i Silivri nær Istanbul i Tyrkia lørdag.

SNC er vestligstøttet og er den syriske opposisjonens største paraplyorganisasjon.

— Vi venter at det blir en hard kamp både mediemessig og politisk, men vi må gjøre dette samtidig med at vi kjemper mot Assad, sier Saleh.

Genève 2-forhandlingene med president Bashar al-Assads regjering starter i Montreux onsdag. Målet er å bli enige om en overgangsregjering som kan gjøre slutt på krigen i Syria.

En av medlemmene i Den syriske nasjonalkoalisjonen, Munzer Aqbiq, opplyser at de vil utpeke en delegasjon i løpet av kort tid.

Presset hardt

Det har lenge vært usikkert om den vestligstøttede syriske opposisjonen ville delta i fredsforhandlingene i Sveits. De krevde opprinnelig at president Bashar al-Assad måtte bli ekskludert fra en fremtidig overgangsregjering.

Nå får de ros fra vestlige ledere for å ha takket ja til deltakelsen, men analytikere sier at de har vært presset hardt. Alternativet ville være å miste all vestlig støtte.

— En modig avgjørelse å søke etter fred tross provokasjoner og voldshandlinger fra regimet, sier den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

USAs utenriksminister John Kerry er veldig fornøyd, han omtaler også beslutningen som svært modig.

— Dette er til beste for det syriske folk som har lidd fryktelig under brutaliteten til Assads regime og under borgerkrigen, sier Kerry.

Islamistiske opprørere

Den syriske nasjonalkoalisjonen som er basert i Tyrkia har liten innflytelse inne på bakken i Syria. Her regjerer flere opprørsgrupper som ikke støtter fredssamtalene.

Den militære delen av Den syriske nasjonalkoalisjonen, Det syriske militærrådet (SMC) er blitt overskygget av islamistiske opprørere og al-Qaida-tilknyttede krigere.

Det er ikke klart om den vestligstøttede SNC får følge av opprørsmilitsene som hadde møter samtidig lørdag i en annen by i Tyrkia, i Ankara.

Man er avhengig av også deres deltakelse for å få gjennomført en eventuell enighet under fredskonferansen.

En av lederne i militsen sier at også Islamsk Front var ventet til opprørsmilitsens møter.