— Foreløpig har vi fem drepte. Rundt 300 er såret fra midnatt og fram til nå, opplyser helsesentrets koordinator Oleg Musij til radiostasjonen Hromadske, som står på demonstrantenes side.

Ifølge avisen Ukrainska Pravda er fire av de fem som er funnet drept, blitt skutt.

Onsdag morgen ble det meldt at to personer var skutt og drept. Minst én av dem falt som offer for politiets skarpskyttere, opplyser meddemonstranter.

Holder regimet ansvarlig

Carl Bildt holder regimet i Ukraina ansvarlig for at uroen har eskalert kraftig den siste tiden.

— Det er ingen tvil om at ansvaret ligger hos regimet. De har et ansvar for å sette seg ned med opposisjonen, men jeg ser ikke noen tegn til at de gjør det, uttalte Bildt onsdag til pressefolk i Montreux, der europeiske ledere er samlet for å diskutere konflikten i Syria.

Flere land reagerte onsdag skarpt på voldsbruken. EU-landet Polen kalte Ukrainas ambassadør inn på teppet, mens EU-kommisjonens president José Manuel Barroso advarte ukrainske myndigheter om at det vil få «følger» dersom ikke voldsbruken opphører.

Russland har på sin side fordømt det de kaller utenlandsk innblanding i ukrainske anliggender og anklager opposisjonen i Ukraina for å bryte grunnloven.

Kan eskalere

Det var intense sammenstøt i Kiev i formiddagstimene onsdag. Demonstranter kastet brannbomber og steiner mot politiet som svarte med gummikuler og sjokkgranater.

Dersom situasjonen i Kiev eskalerer, kan det bli en betydelig voldsbruk, frykter Ukraina-kjenneren Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Han tror imidlertid president Viktor Janukovitsj foreløpig ser seg tjent med å føre en hard linje overfor demonstrantene, men påpeker at ytterligere maktbruk vil være kostbart.

— Dersom USA og EU svarer med sanksjoner, vil det ramme eliten som har plassert pengene sine i Vesten, sier han.

Foreløpig har bare USA truet med slike straffetiltak. Men onsdagens dødsfall øker sannsynligheten for skarpere reaksjoner også fra EU, påpeker Bukkvoll.

Anklager myndighetene

Ukrainske myndigheter har bekreftet at tre personer er døde, men vil ikke kommentere opplysningene fra meddemonstranter om at to av dem ble skutt av politiet. Den tredje skal ha mistet livet etter å ha falt ned fra et tak.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko anklager myndighetene for å være ansvarlig for drapene.

— Det dreier seg om en bevisst provokasjon. I dag skyter regjeringen på sitt eget folk som svar på kravene fra menneskene. For det finnes det ingen unnskyldninger, sier Klitsjko.

De omfattende demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj har pågått siden november, da Janukovitsj overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU for heller å styrke båndene til Russland.

Onsdag sa imidlertid president Janukovitsj seg villig til å møte Klitsjko og to andre opposisjonsledere. På møtet var også justisminister Olena Lukasj til stede, men det var onsdag ettermiddag uklart hva samtalen ledet til.

- Farvel til Europa

Bukkvoll påpeker at dersom voldsbruken fortsetter, kan det bety slutten for Janukovitsjs Europa-planer.

— Da må han søke beskyttelse i Moskva, og det vil gi Russland mye større kontroll over Ukraina. Det tror jeg ikke Janukovitsj ønsker, sier Bukkvoll, som påpeker at det ikke er noe godt forhold mellom den politiske eliten i de to landene.

Utenriksminister Børge Brende (H) ber myndighetene i Ukraina om å gå i dialog med opposisjonen og omgjøre loven mot offentlige protester som ble innført i all hast tirsdag.

— Ukrainas ledere har et særlig ansvar for at landet ikke synker ned i en uforutsigbar voldsspiral, sier Brende i en kunngjøring.

Ifølge Europarådets leder Thorbjørn Jagland er det nå en reell fare for at Ukraina splittes i en prorussisk og en pro-vestlig del.