Det er den nederlandske organisasjonen Mars One som står bak prosjektet. De over 1000 kandidatene ble valgt ut fra rundt 200.000 som hadde meldt sin reiselyst, vel vitende om at de aldri kan returnere.

Det er nemlig snakk om en enveistur. Ferden blir for dyr og vanskelig til at det kan bli snakk om en returreise.

24 personer skal reise

Fredag opplyste Mars One at første ledd i utvelgingsprosessen er fullført. De skal nå gå videre med arbeidet som skal føre frem til 24 personer som skal sendes av gårde i seks grupper.

Kandidatene som nå skal til videre testing, får en tøff tid, sier Mars Ones medisinske sjef Norbert Kraft.

Mars__atmosphere.jpg
NASA

— Det blir snakk om harde øvelser, mange av dem i grupper, der deltakernes fysiske og følelsesmessige styrke settes på prøve, opplyser han.

Realityprogram

Prosjektet er sterkt knyttet til et interaktivt reality-TV-program som skal bidra til å skaffe sponsorer, og der publikum har et avgjørende ord med i avgjørelsen om hvem som til slutt får reise.

Utskytningene skal etter planen begynne i 2024. Mars-farerne vil bruke omtrent et halvt år på å tilbakelegge de 55 millioner kilometerne fra Jorda til Den røde planeten.

Mars One kunngjorde nylig at organisasjonen har inngått avtale med det amerikanske industrikonsernet Lockheed Martin om bygging av prototypen til et landingsfartøy for ferder til Mars, som skal sendes ut på en ubemannet prøveferd i 2018.

140 minusgrader

Mars er den ytterste av de fire indre, terrestriske planetene. Den bruker 687 døgn på gå rundt solen, og minsteavstanden fra jorden varierer mellom 56 og 103 millioner kilometer.

Atmosfæretrykket er bare en hundredel av jordens, og atmosfæren inneholder ca. 95 prosent CO2. Ved ekvator varierer temperaturen ved overflaten fra 90 minusgrader om natten til 25 grader om dagen. Ved polene kan vintertemperaturen gå ned i 140 minusgrader. Vindstyrken kan komme opp i over 100 kilometer i timen og virvle opp støvskyer som tildekker det meste av planeten.

Den rødlige fargen skyldes rødlig sand på overflaten. Mars har to kjente måner, Phobos og Deimos, som begge ble oppdaget i 1877.