Demonstranter sier de har kontroll over presidentkontoret i Kiev

Militante grupper blant demonstrantene i Kiev truer med mer vold hvis ikke Ukrainas president Viktor Janukovitsj går av.

Publisert Publisert

TATT OVER: Demonstranter vokter inngangen til nasjonalforsamlingen i Kiev lørdag morgen, mens opposisjonen presser på for å få de folkevalgte til å sparke president Viktor Janukovitsj

Ropende demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev fredag kveld. Mange av demonstrantene er misfornøyde med den nye avtalen mellom regjeringen og opposisjonen i Ukraina. Foto: Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

SISTE: Ukrainske demonstranter sier de har tatt kontroll over presidentens kontorer i sentrum av Kiev, melder Reuters.

Ukrainske demonstranter sier de har tatt kontroll over presidentens kontorer i sentrum av Kiev, melder Reuters.

— Han er ikke her, ingen av hans medarbeidere eller noen som er direkte knyttet til administrasjonen er her, sier Ostap Kryvdyk, en av protestlederne.

Han føyer til at demonstrantene ikke brukte makt for å komme seg inn i bygningen.

Også presidentpalasset 15 kilometer utenfor Kiev er tomt og ubevoktet, ifølge journalister. De sier de kan gå ut og inn av residensen til president Viktor Janukovitsj som de vil.

Det er ikke tegn til Janukovitsj i den ukrainske hovedstaden. En sikkerhetskilde sier til Reuters at han er i Ukraina, men han kan ikke bekrefte hvor han er.

Ifølge tidligere meldinger har han reist til byen Kharkiv nordøst i landet for å delta på en konferanse.

- Rede til å dø

Lite tydet på at demonstrantene på Uavhengighetsplassen lot seg overbevise da ukrainske opposisjonsledere fortalte om den nye avtalen med regjeringen fredag kveld.

Menneskemengden plystret og buet da Vitalij Klitsjko fra partiet UDAR forsøkte å forsvare avtalen. Han ble avbrutt av en mann som kom opp på scenen og sa han tilhørte en av «selvforsvarsgruppene» som har deltatt i sammenstøtene med politiet.

— Hvis dere ikke kommer med en uttalelse med krav om at Janukovitsj går av innen klokken 10 i morgen, vil vi ta til våpen. Det sverger jeg på, sa mannen, som truet med å storme presidentens kontor.

Klitsjko forsøkte å roe folkemengden og sa at kravene må være realistiske. Men mange av demonstrantene fortsatte å bue og ropte «skam over dem som tok morderen i hånden».

— Vi har ventet på at Janukovitsj skal gå av i tre måneder. Etter at han har drept 77 mennesker, kan ingen utsettelser godtas. Jeg støtter forslaget om å storme ham med våpen. Vi er ikke redde for noe nå, vi er rede til å dø, sa Oleh Javorskij, som også tilhører en av selvforsvarsgruppene, ifølge avisa KyivPost.

Også lederen for den høyreradikale gruppen Høyre sektor, Dmitrjo Jarosj, gikk på scenen på Uavhengighetsplassen. Han lovet at hans folk verken vil dra hjem eller legge ned våpen før Janukovitsj har gått av.

Om lag 40.000 mennesker var på plassen fredag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP. Titusener holdt fortsatt stand natt til lørdag.

I fremste linje

Mens flertallet av demonstrantene i Ukraina er vanlige folk som misliker regjeringen, har høyreradikale og nasjonalister ofte gått i front når det har oppstått sammenstøt med politiet.

En del har hatt våpen, og Høyre sektor har oppfordret demonstranter til å ta med våpen til Uavhengighetsplassen.

Også mange vanlige demonstranter sluttet seg imidlertid til kravet om Janukovitsj' avgang fredag.

— Valg i desember er ikke nok, han må trekke seg nå, sa 34 år gamle Oleh Bukojenko. Han var på Uavhengighetsplassen idet det skulle holdes en minnestund for dem som er blitt drept i uroen.

- Gjør alt jeg kan

Da opposisjonsleder og tidligere tungvektsmester i boksing Vitalij Klitsjko gikk på scenen, fastholdt han at det hadde vært riktig å undertegne avtalen. Samtidig ba han om unnskyldning til dem som var blitt støtt av at han hadde håndhilst på Janukovitsj.

— Helt ærlig så gjør jeg alt jeg kan for å sikre at Ukraina kommer seirende ut av dette, sa han.

Viktige punkter i avtalen er nyvalg innen desember, innskrenking av presidentens makt og dannelse av en samlingsregjering. Avtalen ble forhandlet fram med støtte fra utenriksministrene i Tyskland, Frankrike og Polen, og en utsending fra Russland var til stede under innspurten av forhandlingene.

Amerikanske myndigheter var også involvert i samtalene. En kilde i USAs utenriksdepartement betegner enigheten som «veldig skjør» og sier det kan bli vanskelig å få demonstrantene i Kiev til å godta den.

Mister støtte

USAs president Barack Obama diskuterte situasjonen i Ukraina med sin russiske motpart Vladimir Putin fredag. Begge var enige om at den nye avtalen må iverksettes raskt, ifølge en kilde i USAs utenriksdepartement.

De to stormaktene har uttrykt støtte til hver sin side i konflikten, og enkelte kommentatorer har trukket paralleller til rivaliseringen under den kalde krigen. Sammenligningen er blitt kontant avvist av amerikanske myndigheter.

I Kiev har president Janukovitsj mistet støtte i nasjonalforsamlingen de siste dagene, og 28 folkevalgte meldte seg ut av hans parti Regionpartiet fredag, ifølge nyhetsbyrået Interfax Ukraine.

Forsamlingen gjorde samme dag vedtak om endring av grunnloven og et amnesti uten betingelser for pågrepne demonstranter. I tillegg stemte de for lovendringer som åpner for at opposisjonslederen Julia Timosjenko kan løslates.

Natt til lørdag gikk det rykter om at Janukovitsj hadde flyktet fra Kiev, men dette ble tilbakevist av en kilde i USAs regjering som opplyste at presidenten trolig har dratt på besøk til byen Kharkiv øst i Ukraina.

Støttespiller går av

En av president Viktor Janukovitsjs viktigste støttespillere, lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen, har gått av, ifølge AFP.

Meldingen om at Volodymyr Rybak går av, ble kunngjort i nasjonalforsamlingen lørdag morgen. Tidligere har en rekke parlamentarikere forlatt Janukovitsjs parti.

Rybaks avgang begrunnes med helseproblemer.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. «Politiet må slutte å ta førerkortet fra hasjbrukere»

  2. Dette vet vi om døgnet før pågripelsen

  3. Vil fengsle kvinner som er siktet for tyveri fra menn

  4. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  5. Her skal det bli ishockeyarena, fotballbane på taket og en gigantisk idrettshall

  6. Reiserestriksjoner gjør det vanskelig å få hjem nordmenn som har dødd i utlandet