Siste: Demonstranter i Kiev har tatt 67 politimenn som gisler, opplyser Ukrainas innenriksdepartement.

«Politiet har lov til å bruke våpen for å frigjøre gislene» skriver departementet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Tidligere på dagen meldte departementet at opprørspolitiet i Kiev var væpnet for å få kontroll over protestene, som har krevd over 60 menneskeliv siden tirsdag.

Våpenhvilen som opposisjonen og president Viktor Janukovitsj kom frem til onsdag kveld, holdt ikke torsdag morgen. Da gikk flere tusen demonstranter til angrep på tungt bevæpnet opprørspoliti rundt Uavhengighetsplassen.

— Over 60 drept

Tilbake etter slaget lå over 60 drepte, ifølge opposisjonens helsepersonell. Også det nasjonalistiske opposisjonspartiet Svoboda melder at 60 personer er drept i kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i løpet av dagen.

En talsperson for nasjonalforsamlingen oppgir at minst 50 personer er drept. Internasjonale nyhetsbyråer meldte tidligere i dag at 25 sivile demonstranter har mistet livet i de siste kampene. Samtidig er flere titalls politifolk drept eller såret, ifølge en uttalelse fra presidenten.

sz9f9e1e.jpg

— Hvilken våpenhvile? Det finnes ingen våpenhvile! Det er bare krig som ligger foran oss! De provoserer oss. De kaster granater mot oss og brenner hjemmene våre. Vi har vært her i tre måneder, og på den tiden var det ingenting som brant, sier Petro Maksimtsjuk (23) til Reuters.

- Planlagt provokasjon

Dermed har voldsbruken, som for lengst er den mest alvorlige siden Ukraina ble uavhengig i 1991, tiltatt kraftig. De svært dramatiske tapstallene kan gjøre arbeidet med å komme fram til en forhandlingsløsning på krisen enda vanskeligere.

Demonstrantene klarte å drive sikkerhetsstyrkene rundt 200 meter tilbake under angrepet og gjenerobret dermed mesteparten av det store torget i sentrum av Kiev.

En politibuss ble satt fyr på og flere politifolk ble tatt til fange og ført bort av demonstranter i kamuflasjeuniform.

Kort tid etter at sammenstøtene brøt ut, ble også Nasjonalforsamlingen i Kiev evakuert.

Ifølge en av de folkevalgte, Volodymyr Lytvyn, har alle i bygningen fått beskjed om straks å evakuere.

- Snikskyttere

Innenriksdepartementet i landet anklager snikskyttere for å skyte på sikkerhetsstyrkene fra bygninger rundt plassen. En finsk reporter på plassen melder at sikkerhetsstyrkene også skyter med skarpt.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko mener det var en bevisst provokasjon som lå bak de nye kampene i Kiev torsdag.

— Gjenopptakelsen av kampene på Uavhengighetsplassen på et tidspunkt da det var inngått en våpenhvile, er en planlagt provokasjon fra myndighetenes side mot fredelige demonstranter, sier Klitsjko i en uttalelse på sin hjemmeside.

Men myndighetene har en helt annen versjon.

— Demonstrantene gikk på offensiven. De arbeider i organiserte grupper. De bruker skytevåpen, blant annet skarpskyttergeværer. De skyter for å drepe, sier president Viktor Janukovitsj i en uttalelse.

Advarer innbyggerne

Kievs borgermester Volodymyr Makejenko trakk seg torsdag fra president Viktor Janukovitsjs parti i protest mot «blodsutgytelsene» på Uavhengighetsplassen.

— Hendelsene i Ukrainas hovedstad er en tragedie, het det i en kunngjøring fra Makejenko.

Innenriksdepartementet advarte samtidig Kievs innbyggere mot å bevege seg utendørs.

— Det er best å begrense bruken av kjøretøy eller ganske enkelt holde seg innendørs, heter det i en kunngjøring.

— Disse sikkerhetstiltakene er nødvendige ettersom Kievs gater er okkupert av væpnede og aggressive mennesker, heter det videre.

EU varsler sanksjoner

Samtidig varsler EU-landene sanksjoner mot Janukovitsj og hans regime. Innreiseforbud for sentrale tjenestemenn og restriksjoner på bruk av europeiske banker er blant tiltakene EU skulle diskutere på sitt møte torsdag.

Tidligere samme dag hadde utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen under dramatiske omstendigheter et møte med Janukovitsj i Kiev. Møtet ble utsatt på grunn av nye kamper i Kiev.

— Svart røyk, eksplosjoner og skyting rundt presidentpalasset. Paniske tjenestemenn, skrev Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski på Twitter.

Møtet kom i stand én time på overtid.

EU arbeider trolig sammen med USA for å koordinere straffetiltak. Amerikanerne innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn onsdag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sammenligner sanksjonstruslene med utpressing.

Demonstrasjonene i Ukraina blusset opp i desember etter at Janukovitsj avviste en bred samarbeidsavtale med EU til fordel for en avtale om økonomisk hjelp fra Russland, hans nærmeste allierte. Forsøk på å finne en forhandlingsløsning har hittil ikke ført frem.