Etter et døgn preget av vold og blodsutgytelser i Kiev reagerer EU-lederne. Det er enighet mellom de europeiske landene om å innføre sanksjoner mot ukrainske tjenestemenn, sier Polens viseutenriksminister Piotr Serafin til nyhetsbyrået Reuters.

Torsdag ettermiddag samles Unionens utenriksministre til ekstraordinært møte, og onsdag jobbet EU-byråkratiet på spreng med å forberede mulige restriksjoner. Også USA er ventet å true med sanksjoner igjen.

– Det er ubeskrivelige, uakseptable og utålelige handlinger som blir utført i Ukraina, sier Frankrikes president François Hollande ifølge Reuters.

– Alle de som har utført disse handlingene, alle de som planlegger å begå disse handlingene, må vite at de risikerer sanksjoner, sier han etter et møte med Merkel.

Målrettet

Både EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso og Unionens utenrikssjef Catherine Ashton gjorde det onsdag klart at alle muligheter nå undersøkes for «målrettede tiltak».

– Når EUs utenriksministre møtes, må de snakke om hvilke spesifikke sanksjoner som bør iverksettes for å vise at vi mener alvor med at den politiske prosessen må gjenopptas, sier Merkel.

Polens statsminister Donald Tusk var tidlig ut med å oppfordre til økonomiske sanksjoner, og Sveriges utenriksminister Carl Bildt sier EU ikke vil nøle med å innføre tiltak. Ukrainas president Viktor Janukovitsj har blod på hendene, mener han.

Opposisjonen i Ukraina har bedt EU nekte landets regjeringsmedlemmer innreise til Unionen og fryse bankkontoene deres. Den danske utenriksministeren Martin Lidegaard ønsker nettopp slike tiltak mot personer med ansvar for urolighetene i Kiev.

Fordømmelse

– Det er med sjokk og forferdelse vi har sett utviklingen de siste 24 timene i Ukraina. Ingen ting kan legitimere eller rettferdiggjøre slike scener, sier Barroso i en uttalelse og fordømmer all bruk av vold for å løse «en politisk og institusjonell krise».

Det er den politiske ledelsen i landet som har ansvaret for å sikre grunnleggende rettigheter og friheter, understreker kommisjonspresidenten.

Uroen i Ukraina startet etter at regimet takket nei til en samarbeidsavtale med EU i november. Regjeringen valgte heller å vende seg østover mot et samarbeid med Russland, noe som skapte store demonstrasjoner og sterke reaksjoner fra opposisjonen