Ukrainas utenriksdepartement har innkalt Russlands utsending til Ukraina. Ukraina krever samtaler med Russland.

Ukraina krever også at ansatte på den russiske flåtebasen i Sevastopol holder seg på basen. Kravet settes fram etter at væpnede menn har okkupert den lokale regjeringsbygningen og bygningen til den folkevalgte forsamlingen på Krim.

I en pressemelding sier Ukrainas utenriksdepartement at Russlands utsending i Kiev, Andrej Vorobjov, er blitt overlevert en note med krav om at russiske militære på flåtebasen i Sevastopol på Krim, holder seg på basen. Russland hjemkalte sin ambassadør til Ukraina forrige helg etter at Viktor Janukovitsj var blitt drevet fra makten og flyktet.

Anspent stemning

Både Russland og Ukraina advarer hverandre mot skritt som vil bli betraktet som aggresjon. Onsdag varslet Russland en hasteøvelse i sitt vestlige militærdistrikt som blant annet grenser til Ukraina.

Rundt 80 russiske krigsskip har gått fra havn i Østersjøen og i Barentshavet som ledd i den gigantiske beredskapsøvelsen som ble varslet onsdag.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet er formålet først og fremst å øve på forsvar mot fly— og ubåtangrep. Det er et overordnet mål å styrke kampberedskapen, heter det.

Les også:

— Aggresjon

Ukrainas fungerende president sa torsdag at russiske troppebevegelser utenfor Russlands flåtebase på Krim vil bli sett på som aggresjon.

— Alle troppebevegelser vil bli betraktet som militær aggresjon, sa Oleksandr Turtsjynov til nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Rett før hadde Russlands forsvarsdepartement varslet at alle jagerfly i det vestlige militærdistriktet var i kampberedskap.

President Vladimir Putin har gitt ordre om en hasteøvelse for å teste beredskapen i det russiske forsvaret i det vestlige militærdistriktet, som grenser blant annet til Ukraina.

- Vil forsvare russere

Det russiske utenriksdepartementet sa rett før i en uttalelse at Russland vil forsvare sine landsmenns rettigheter og reagere kompromissløst hvis de krenkes.

— Russlands utenriksdepartement vil fortsette å forsvare rettighetene til sine landsmenn på den internasjonale arena og reagere sterkt og kompromissløst hvis disse rettighetene brytes, sier departementet på Twitter.

Russisk UD sier i uttalelsen også at det foregår omfattende brudd på menneskerettighetene, angrep og vandalisme i Ukraina som gir Russland grunn til bekymring.

Det russiske utenriksdepartementet skriver på sin hjemmeside at den evige ilden til minne om soldatene som befridde Ukraina under andre verdenskrig, er blitt skjendet i byen Sumij i Ukraina.

— Historiske monumenter skjendes i Ukraina. Dessuten ydmykes minnet av de mange soldater som befridde Ukraina, skriver russisk UD ifølge nyhetsbyrået TT.

Tok kontorer

Væpnede prorussiske menn stormet regjeringskontorene og parlamentsbygningen i Simferopol på Krim-halvøya i Ukraina natt til torsdag, bekrefter tjenestemenn.

Rundt 50 menn med våpen marsjerte inn i bygningene i løpet av natten, heiste russiske flagg på toppen av bygningene og hindret ansatte i å komme inn, opplyser den lokale regjeringssjefen på Krim-halvøya, Anatolij Mohiljov, til AFP.

SPENT: «Krim er Russland» står det på skiltet som er plantet i bakken nær regionsparlamentet i Simferopol.
REUTERS

Uten å gå i detaljer opplyste han at lokale myndigheter forberedte seg på å treffe tiltak. Et vitne sier til nyhetsbyrået Interfax at ingen var blitt skadet da bygningene ble beslaglagt natt til torsdag.

Døren til parlamentsbygningen var blokkert med bord og stoler fra innsiden, ifølge en Reuters-korrespondent.

I beredskap

I en uttalelse ber den regionale regjeringen om at deres ansatte ikke kommer på jobb torsdag.

Simferopol er regionhovedstad på Krim-halvøya, et område av Ukraina der mange er orientert mot Russland og sympatien for de nye makthaverne i Kiev er liten. Den russiske Svartehavsflåten har sitt hovedkvarter i Sevastopol på halvøya.

Som følge av hendelsen torsdag er de ukrainske sikkerhetsstyrkene satt i beredskap.

— Tropper fra innenriksdepartementet og hele politistyrken er satt i beredskap, sier innenriksminister i Ukraina, Arsen Avakov, til AFP.

Området er avsperret for å forhindre at situasjonen utvikler seg til et blodbad.

Samtidig sier ubekreftede rapporter at et stort antall biler ble sett på vei fra den prorussiske havnebyen Sevastopol mot Simferopol.

Politifolk utenfor

Ifølge den lokale tatar-lederen Refat Tsjubarov har angriperne uniformer, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

— De har ikke kommet med noen krav ennå, sier han.

Onsdag var det sammenstøt mellom krimtatarer som støtter Ukrainas nye makthavere og prorussiske separatister utenfor parlamentsbygningen.

Hendelsene kommer samtidig som det er økende bekymring for separatisme på halvøya, som følge av at Moskva-vennlige Viktor Janukovitsj nylig ble avsatt som president i Ukraina.