Over 80 drept i selvmordsangrep i Kabul

IS hevder å stå bak angrepet i Kabul lørdag.

Publisert Publisert

KABUL: Selvmordsbombere angrep en demonstrasjon i Afghanistans hovedstad Kabul lørdag. Rundt 10.000 mennesker skal ha deltatt i demonstrasjonen. Ekstremistgruppen IS hevder å stå bak angrepet. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Minst 81 mennesker ble drept og over 200 såret da selvmordsbombere angrep en demonstrasjon i Afghanistans hovedstad Kabul. Ekstremistgruppen IS hevder å stå bak.

Flesteparten av dem som deltok i lørdagens demonstrasjon, var fra hazara-minoriteten, som hovedsakelig er sjiamuslimer. Ifølge arrangørene deltok om lag 10.000 mennesker i demonstrasjonen.

IS hevder via sin nyhetstjeneste Amaq at de står bak angrepet, som i så fall er det første større angrepet den sunnimuslimske ekstremistgruppen gjennomfører i den afghanske hovedstaden.

Les også:

Les også

Norge blir værende i Afghanistan

MINST 80 DREPT: IS hevder via sin nyhetstjeneste Amaq at de står bak angrepet, som i så fall er det første større angrepet den sunnimuslimske ekstremistgruppen gjennomfører i den afghanske hovedstaden. Foto: SCANPIX

Antall døde kan stigeIfølge Amaq var det to selvmordsbombere som angrep demonstrasjonen. Den ene angriperen ble imidlertid skutt før personen fikk detonert bomben sin, opplyser presidenttalsmann Haroon Chakhansuri.

Bilder fra Deh Mazang-plassen i Kabul viser forferdelig scener, og helsedepartementet opplyser at minst 81 er drept og 231 såret.

En talsmann for helsedepartementet, Waheed Majroeh, opplyser at tallet på døde ventes å stige ettersom mange er kritisk såret.

Kronikk:

Les også

Veien fra Kabul til Syria

Nasjonal sørgedag

Afghanistans president Ashraf Ghani har erklært søndag for nasjonal sørgedag.

— Fredelige demonstrasjoner er en rett som tilhører alle innbyggere i Afghanistan, og regjeringen vil gjøre alt den kan for å sørge for innbyggernes sikkerhet, sa Ghani på en TV-sendt tale lørdag.

Hazaraene demonstrerte i protest mot at en stor kraftlinje fra Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan til Afghanistan, ikke skal passere gjennom Bamiyan-provinsen, der strømmangelen er stor.

SØRGEDAG: Bilder fra Deh Mazang-plassen i Kabul viser forferdelig scener. Afghanistans president Ashraf Ghani har erklært søndag for nasjonal sørgedag. Foto: SCANPIX

— Sekterisk dimensjonOpprørsgruppen Taliban har tidligere stått bak en rekke lignende selvmordsaksjoner, men Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid avviser i en uttalelse lørdag ettermiddag at opprørsgruppen står bak angrepet. Videre hevder Afghanistans nasjonale etterretningstjeneste at angrepet ble planlagt av en IS-leder i provinsen Nangarhar.

— Det har lenge vært en frykt hva gjelder Afghanistan at IS-lojale styrker tilfører en sekterisk dimensjon til konflikten, som i hovedsak ikke er en sekterisk konflikt, sier analytiker Michael Kugelman ved forskningsinstituttet Woodrow Wilson Center i Washington.

Les også:

Les også

Taliban bekrefter at lederen er drept

TO ANGRIPERE: Ifølge Amaq var det to selvmordsbombere som angrep demonstrasjonen. Den ene angriperen ble imidlertid skutt før personen fikk detonert bomben sin. Foto: SCANPIX

Brende fordømmerUtenriksminister Børge Brende (H) fordømmer i en uttalelse lørdagens angrep.

— Jeg fordømmer dagens selvmordsangrep under en fredelig demonstrasjon i Kabul på det sterkeste. Vår dypeste medfølelse går til de rammede og deres familier. Norge understreker sin støtte til det afghanske folk, sier Brende i en uttalelse lørdag ettermiddag.

Utenriksministeren opplyser samtidig at alle på den norske ambassaden i Kabul er trygge, og at det ikke er noen indikasjoner på at norske borgere skal være blant de drepte eller sårede.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Drømmer å gi alle i Afghanistan en jordmor