- Terrorangrepet ble ingen god start på det nye året, sier Frederic Touali.
PÅL CHRISTENSEN

Bydelen ligger bare 20 minutters kjøretur med metroen utenfor turistløypen i Paris. Her er det langt mellom velbeslåtte lommebøker og Diners Club-kort, skriver Aftenbladet.De triste boligblokkene skraper den triste januarhimmelen, og en sur nordavind soper søppelet i gatene av sted. Butikk— strøket består stort sett av små sjapper, mange med rulleportene av stål trukket ned og rikelig dekorert av skjemmende graffiti.

På en gul murvegg har noen skrevet «Charlie Hedbo» med svære bokstaver, navnet på satiremagasinet hvor terrorister for to dager siden drepte 12 personer.

Gråter over terroren

— Det som skjedde er fryktelig, sier Camara Fatou, som følger datteren Mariam til skolen.

— Det var vanskelig for oss muslimer i Frankrike før dette skjedde, men nå frykter jeg virkelig for hva som vil skje. Jeg er virkelig sjokkert, jeg gråt da jeg fikk vite det, sier Fatou til Aftenbladet.

Meryem Abdelhab er også på vei til skolen med datteren Jina. Selv er hun født i Frankrike, men familien hennes kom som innvandrere fra Mali. Også hun er muslim.

— Not happy, not good (ikke glad, ikke godt), sier hun med den lille engelsken hun kan.

— Dette er ikke vår islam, dette er det gale mennesker som gjør, sier hun, og skynder seg videre for å rekke skolen.

Splittet samfunn

Angrepet på det franske satiremagasinet kommer etter at Frankrike i månedsvis vært preget av en kontroversiell debatt om islams stilling i det franske samfunnet.

To bøker, den ene nylig utgitt, har kastet bensin på dette bålet. I boken «Underkastelse» av Michel Houellebecq, beskrives det franske samfunnet etter at et muslimsk parti har tatt makten i Frankrike.

Ytre- høyre partiet til Marine Le Pen, det innvandringsfiendtlige Front National, gjorde et kjempevalg til europaparlamentet i fjor vår, og ble Frankrikes største. I likhet med i resten av Frankrike, stiller også folk på gaten i fattigstrøkene i innvandrerbydelen Clignancourt spørsmålet om hvilke politiske følger angrepet vil få. Det er bare to år til landet skal velge ny president.

Frykter Le Pen

— Marine Le Pen kommer til å få mange nye stemmer etter dette, det frykter jeg virkelig, sier Zani- Aoul Abdelhaq til Aftenbladet.

Han er muslim, født og oppvokst i Frankrike, og i likhet med flere andre muslimer vi snakket med er han nå bekymret for fremtiden.

— Jeg er svært bekymret for hvordan fremtiden vår vil bli. Jeg frykter at angrepet vil øke motsetningene i samfunnet, og at alle muslimer får skylda for det disse galningene gjorde. Franskmenn har hittil klart å skille mellom terrorister og muslimer, men det er jeg ikke så sikker på lenger. Islamofobien kan overta, sier 26-åringen.

— Hvorfor tror du terroristene gjorde dette?

— Det er gale folk, dette er i alle fall ikke islam. Charlie Hedbo er jo bare et magasin til å le av, ikke til å drepe for, svarer franskmannen, før han avslutter med denne kommentaren:

— Muslimer er ikke mordere, det må verden nå få vite. Vi ønsker ikke dette, men håper å leve i fred, sier han.

Frederic Touali driver butikk like rundt hjørnet, og er oppgitt over terrorangrepet.

— Vi har nettopp feiret jul og nyttår, og så dette. Det er ingen god start på det nye året. Det har gjort folk her engstelige for fremtiden, mener han.