— Det avvises ettertrykkelig at hertugen av York har hatt noen form for seksuell kontakt eller forhold med kvinnen, heter det i en kunngjøring fra Buckingham Palace søndag der anklagene omtales som «fabrikkerte og totalt grunnløse».

Tradisjonelt er det en prinsippfast politikk hos Buckingham Palace at pressehistorier om den britiske kongefamilien skal ties i hjel.

- Deltok i orgie

Anklagene som har sitt opphav i Florida i USA, er blitt rettet mot nummer fem i tronefølget, 54-årige prins Andrew. De er imidlertid så omfattende, voldsomme og detaljerte at kongehuset har sett seg nødt til å forsvare hans ære. Prinsen selv var på vei hjem fra skiferie i Sveits.

Virginia Roberts, som senere har slått seg ned i Australia, har fortalt at hun møtte prins Andrew ved tre anledninger da hun var 17 år. Den gangen ble hun fløyet til London med det formål å ha sex med prinsen. Senere ble hun bedt om å gjenta suksessen i et hus i New York, og til slutt deltok hun i en orgie sammen med prinsen og en rekke russiske modeller på en karibisk øy.

Under et annet møte i New York satt hun på prins Andrews kne, mens en annen kvinne satt på det andre. Denne kvinnen har senere bekreftet historien.

Snakker sant?

Det store spørsmålet er imidlertid om Virginia Roberts snakker sant.

Prins Andrew har via Buckingham Palace «på det sterkeste» nektet for at han noensinne hadde seksuelle relasjoner med eller et forhold til Virginia Roberts.

Saken har gjenoppstått i Florida denne uken, etter at den formelt ble avsluttet i 2008. Den gangen måtte en av prins Andrews nære venner, den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein, i fengsel i 18 måneder for en rekke forhold. Blant annet ble han straffet for sin vane med å ha sex med jenter under 18 år, og hadde angivelig for vane å låne disse jentene ut til venner og forretningsforbindelser.

Vennskapet kostet

I 2008 kom saken og det tette vennskapet med Epstein til å koste prins Andrew posten som spesiell handelsambassadør for Storbritannia. Likevel holdt prinsen på vennskapet.

Epstein slapp unna med 18 måneders fengsel ved å inngå en avtale med påtalemyndigheten, som reiste saken mot ham etter å ha etterforsket oppførselen hans mot unge jenter over 11 måneder.

Nå har derimot tre av ofrene hans prøvd å få den amerikanske staten til å gjenåpne saken med henvisning til at rettighetene deres som ofre ble krenket, da Epstein ble tilbudt nedsatt straff. Til gjengjeld måtte Jeffrey Epstein tilstå noen av anklagene som ble rettet mot ham.

15 år gammel

Ofrene mener Epstein slapp å betale for forbrytelsene som ble begått mot dem.

Blant disse tre ofrene er Virginia Roberts, som har fortalt deler av historien sin til den britiske avisen The Mail on Sunday. Den amerikanske kvinnen forteller om hvordan hun jobbet på et av Donald Trumps treningssentre som 15-åring, da hun ble rekruttert til å arbeide for Epstein som «personlig massør».

Forholdet utviklet seg raskt i seksuell retning, har Virginia Roberts fortalt, og snart ble hun lånt ut til Epsteins venner og forretningsforbindelser, med beskjed om å sørge for at de «var glade».

Etterpå ble hun angivelig bedt om å dele sine opplevelser med Epstein, men tanke på at han senere kunne bruke det som potensiell utpressing.

Jussprofessor anklaget

En amerikansk professor i jus ved Harvard University, Alan Dershowitz, er også anklaget for å ha hatt seksuell omgang med Roberts på ordre fra Epstein.

— Vi ser et mønster av løgnhistorier. Hun har tidligere løyet om andre menn hun har vært sammen med. Og jeg vet med absolutt sikkerhet at hun har løyet om meg. Så jeg ville ikke trodd på noe hun sier om andre menn, sier Dershowitz.

Han har oppfordret advokatene, som skal føre ankesaken for Virginia Roberts, om å gjenta anklagene sine offentlig.

— Gjør de det, saksøker jeg for ærekrenkelse, sier han.

Virginia Roberts holder derimot fast på sin historie.

— Det er nettopp den type aggressive angrep som får de fleste ofre for sexforbrytelser til å tie. Jeg lar meg imidlertid ikke mobbe til taushet, har hun sagt.

Den seksuelle lavalderen i Florida, hvor saken blir ført, er 18 år, mens den i Storbritannia er 16 år.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN