Uklart motiv bak massedrap i California

Motivet bak massedrapet i California, der ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik skjøt og drepte 14 mennesker, er fortsatt uklart.

Publisert Publisert

SKYTING: Politiet har kontroll på en bil som gjerningsmennene bak skytingen i California skal ha brukt. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

President Barack Obama antydet torsdag at skytingen kunne være terrorrelatert, men utelukket ikke at det kan ha dreid seg om en arbeidskonflikt.

Ifølge sikkerhetskilder skal Syed Rizwan Farook, som var født i USA, ha vært i kontakt med terrormistenkte som er under etterforskning av FBI, men kildene tror likevel at det kan ha ligget andre motiver bak skytingen.

Farook arbeidet selv i bygningen der skuddramaet fant sted. Under et juleselskap onsdag skal han ha røket uklar med flere kollegaer og stormet på dør.

Senere vendte han tilbake til selskapet sammen med konen. Begge var da iført militærliknende klær og væpnet med hvert sitt automatgevær og hver sin pistol.

Drept av politiet

14 mennesker ble drept og 21 såret da de to åpnet ild, og tilstanden for flere av de sårede skal være livstruende.

De to etterlot seg også flere hjemmelagde bomber i bygningen, men disse ble uskadeliggjort før de eksploderte.

Ekteparet rømte fra stedet i en bil, men ble stanset noen timer senere og drept i en skuddveksling med politiet.

Trolig planlagt

Slektninger og venner stiller seg helt uforstående til hendelsen og beskriver Syed Rizwan Farook som en rolig mann som aldri hadde gitt uttrykk for ytterliggående holdninger.

Konen skal han ha hentet i Saudi-Arabia etter å ha kommet i kontakt med henne på internett, og paret hadde en seks måneder gammel datter sammen. Henne overlot de til Farooks mor før de dro i juleselskapet.

Politiet i San Bernardino mener massakren må ha vært planlagt og viser til våpnene og klærne de to benyttet.

— På bakgrunn av hvordan de var utstyrt, må det ha vært en eller annen form for planlegging, sier politisjefen i byen, Jarrod Burguan.

- Må ta grep

president Barack Obama tar nok en gang til orde for strengere våpenkontroll i USA, slik han også har gjort etter tidligere massakrer.

— Vi må ta grep for å gjøre det vanskeligere for enkelte individer å få tilgang til våpen, sa han torsdag.

Obama understreker samtidig at USA er i en særstilling og advarer amerikanerne mot å tro at slike hendelser er like vanlige i andre land.

USA i særstilling

USA er i særstilling i verden, både når det gjelder eierskap og bruk av skytevåpen.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention blir rundt 11.000 mennesker drept og over 80.000 såret i skyteepisoder hvert eneste år i USA.

Nettstedet shootingtracker.com har registrert over 350 tilfeller av såkalt masseskyting i USA i år, der fire eller flere er skutt av samme gjerningsmann.

På toppen av de mange drapene kommer drøyt 21.000 selvmord med skytevåpen årlig.

Ikke til jakt

Ifølge tall fra myndighetene er det nå registret 113 skytevåpen per 100 amerikaner, noe som plasserer landet helt i særstilling i verdenssammenheng.

Våpnene er imidlertid ikke jevnt fordelt, siden de bare er å finne i hver tredje husholdning. Bare 15 prosent av våpeneierne oppgir at de går på jakt, viser statistikk innhentet av University of Chicago.

I Norge er det til sammenligning registrert i underkant av 32 skytevåpen per 100 innbygger, noe som plasserer Norge på tiendeplass i verdenssammenheng.

Kravene til kjøp og eierskap av våpen er imidlertid langt strengere i Norge enn USA, der automatvåpen i mange delstater kan kjøpes over disk av hvem som helst.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. 16 til sykehus etter skyting i New Orleans

  2. Tre personer drept i skyting ved abortklinikk i USA