«Slakteren på Balkan» tapte ankesak og dømmes til livstid for folkemord

Den bosnisk-serbiske tidligere generalen Ratko Mladic (79) er i en FN-domstol dømt til livstid i fengsel etter å ha anket krigsforbryterdommen fra 2017.

Ratko Mladic under krigen i Bosnia i 1993. Tirsdag opprettholdt Det internasjonale krigsforbrytertribunalet livsdommen mot ham. Foto: Jerome Delay, AP / NTB

  • NTB
Publisert Publisert

Nesten 26 år etter folkemordet i den bosniske byen Srebrenica avsa Det internasjonale krigsforbrytertribunalet en endelig dom i ankesaken. Igjen er Mladic dømt for å være en av hovedpersonene bak.

Mer enn 8.000 muslimske menn og gutter ble drept i folkemordet i Srebrenica, den verste massakren på europeisk jord siden 2. verdenskrig.

I den første rettssaken mot ham i 2017 ble Mladic dømt til livstid i fengsel for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Mladic anket dommen, som nå er opprettholdt.

Ankesaken startet i slutten av august 2020. Det var ventet at dommerne i ankesaken også kom til å gi ham livstid. Mladic ble kjent som «slakteren på Balkan» under den bosniske krigen fra 1992 til 1995.

Srebrenica-massakren

Mer enn 100.000 personer ble drept i konflikten, og flere millioner ble hjemløse.

Mladic er ansvarlig for en rekke brutale angrep, deriblant beleiringen av Sarajevo og massakren i Srebrenica i 1995.

Mellom 11. og 19. juli ble de muslimske guttene og mennene systematisk slaktet ned av de bosnisk-serbiske styrkene under Mladics kommando, og levningene ble dumpet i massegraver.

Over 1.000 av ofrene er fortsatt ikke gjort rede for. Ved 25-årsmarkeringen i fjor ble åtte av ofrene omsider begravd.

Splitter Bosnia

Enker og mødre av Srebrenica-ofrene samlet seg utenfor domstolen i den nederlandske byen Haag i timene før dommen falt tirsdag

Dommen ble avsagt av panelet med fem dommere tirsdag. Panelet ble ledet av den zambiske dommeren Prisca Matimba Nyambe. Anken ble avvist i sin helhet og livstidsdommen opprettholdt, opplyste Nyambe under domsavsigelsen.

En anke fra aktor ble også avvist. Aktor hadde anket Mladics frikjennelse på et annet punkt når det gjelder folkemord knyttet til etnisk rensing tidlig i krigen.

Mladics ettermæle splitter fortsatt Bosnia. Selv om mange bosnjaker, i hovedsak muslimer, anser ham som en krigsforbryter, ser mange bosnisk-serbere fortsatt på ham som en helt.

Publisert
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

  1. – Eg har stor sans for Lothepus, men her er han eit trist ekko av ein lang tradisjon i Odda

  2. – Sjukmeldt, ja ... Men gå i fjellet, det klarar ho!

  3. Her vil de bygge hengebro for at gående skal slippe bilene

  4. Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte

  5. Pressekonferanse i dag: Slik skal koronasertifikatet brukes

  6. – Vannet har trengt inn i flere etasjer