Chen Guangcheng ble eskortert ut av ambassaden og kjørt til et sykehus av ambassadør Gary Locke, skriver avisa The Washington Post. Ambassadøren skal selv ha ringt til avisa for å fortelle dette.

Ved sykehuset skulle Chen få legehjelp og bli gjenforent med sin familie, opplyste en amerikansk tjenestemann.

En amerikansk kilde sier samtidig at Kina er gått med på å la aktivisten søke tilflukt på «et trygt sted» i Kina.

Den blinde aktivisten forlot ambassaden «av egen fri vilje», skriver Xinhua. Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået krever Kina nå at USA ber om unnskyldning for å ha huset aktivisten.

Snakket med Clinton

Aktivisten søkte tilflukt i den amerikanske ambassaden i Beijing i forrige uke etter å ha rømt fra husarrest. Han ble i ambassaden i til sammen seks dager.

Nyheten om at han hadde forlatt ambassaden, kom bare timer etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton ankom til Kina for å holde samtaler med kinesiske ledere. Det var på forhånd ventet at ambassadesituasjonen ville prege samtalene.

Chen fikk snakke med Clinton på telefon onsdag, og han skal da ha sagt at han ønsket å kysse henne.

Menneskerettighetsforkjemperen skal ikke ha gitt uttrykk for noe ønske om å reise ut av Kina.

Kina reagerer

Den 40 år gamle selvlærte juristen er dømt for å ha beskyldt myndighetene for å ha tvangssterilisert eller gjennomført senaborter på 7.000 kvinner i Shandong-provinsen på grunn av Kinas strenge ettbarnspolitikk.

Chen rømte sist søndag etter å ha sittet i husarrest i byen Dongshigu i over halvannet år. Før det sonet han en fire år lang fengselsstraff.