Etter angrepet på tempelet søndag er det blitt funnet flere bilder av den antatte gjerningsmannen Wade Michael Page med nazisymboler på nettstedet MySpace.

På ett av dem poserer han foran flagg med hakekors og et «hvit makt»-symbol. Andre bilder er av bandet End Apathy, hvor Page var vokalist, under en konsert med naziflagg i bakgrunnen.

Den antatte gjerningsmannen var medlem av til sammen to rasistiske band, og borgerrettsgruppen Southern Poverty Law Centre beskriver ham som en «frustrert nynazist».

Angrepet i Oak Creek i delstaten Wisconsin endte med at Page ble drept av politiet. Før 40-åringen ble uskadeliggjort, var seks andre mennesker blitt drept i og utenfor tempelet.

— Terrorisme

Det føderale amerikanske politiet FBI bekrefter at de etterforsker Pages tilknytning til rasistiske grupper. Samtidig understreker de at myndighetene ikke satt på opplysninger som tydet på at han planla voldshandlinger i forkant av angrepet i Oak Creek.

— Ingen av politietatene hadde grunn til å tro at han planla noe som helst, sier Teresa Carlson, leder for FBIs kontor i Milwaukee.

Hun opplyser at politiet fortsatt etterforsker drapene i tempelet som et mulig tilfelle av «innenlandsk terrorisme».

— Definisjonen av innenlandsk terrorisme er å bruke vold for å oppnå politiske eller sosiale mål. Dette er åpenbart en mulighet vi ser nærmere på, sier Carlson.

Aktiv på nettet

I tillegg til bandvirksomheten var Page medlem av skinhead-gruppen Hammerskins Nation, ifølge etterretningsorganisasjonen SITE. Ifølge gruppen selv har medlemmene en livsstil basert på «hvit makt».

Page skal ha vært svært aktiv på flere rasistiske nettsider, og han oppfordret til «aktiv motstand uansett hva utfallet måtte bli». Han ba likesinnede om å bli boende i USA og kjempe for å endre samfunnet.

På 1990-tallet tjenestegjorde Page i det amerikanske militæret, og han var spesialist på psykologisk krigføring. Karrieren fikk imidlertid en brå slutt i 1998 da han ble tatt beruset på jobb.

En tidligere venn av ham fra tiden i forsvaret sier til TV-stasjonen CNN at Page allerede på 90-tallet ga uttrykk for rasistiske holdninger. Han skal da ha snakket om en «hellig krig» mellom ulike raser.

ANTATT DRAPSMANN: Wade Michael Page.
REUTERS