Robert Scotts skip funnet på havbunnen

Skipet til den britiske polfareren og forskeren Robert Scott er ved en tilfeldighet blitt funnet på havbunnen utenfor Grønland.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

SS Terra Nova, som brakte Scott til Antarktis da han begynte sin fatale ferd mot Sydpolen for hundre år siden, ble oppdaget av en gruppe amerikanske forskere.

Scott og hans ekspedisjon tapte kappløpet mot Roald Amundsen etter å ha seilt av gårde fra Cardiff i 1910. På vei tilbake fra polpunktet våren 1912 omkom både Scott og de fire andre som deltok på den strabasiøse ferden over isen.

Resten av mannskapet på Terra Nova overlevde imidlertid og kom tilbake til England.

— Berømt

Skuta ble deretter kjøpt av et canadisk selskap og brukt til selfangst utenfor Newfoundland. Under andre verdenskrig ble det rekvirert som frakteskip, men sank utenfor sørkysten av Grønland i 1943.

— Terra Nova er et av verdens mest berømte skip og har en lang og interessant historie. Skipet var også regnet for å være kroneksempelet på den mesterlige skotske skipsbyggerkunsten, sier en begeistret Anne Rief ved Frammuseet til NRK.

Forskerne oppdaget skipet ved en tilfeldighet mens de var i ferd med å teste ekkoloddutstyr med forskningsfartøyet R/V Falkor i forrige måned. En av forskerne ble oppmerksom på et objekt som viste seg å være 57 meter - like lang som Scotts forsvunnede skip.

Undervannskamera

Dermed sendte forskerne et fjernstyrt kamera til havbunnen og oppdaget hvordan vraket samsvarte med historiske bilder av Terra Nova. Like ved vraket lå en skorstein, noe som gamle fotografier av Terra Nova viste at skipet hadde.

— Det er helt utrolig at et av verdens mest berømte skip nå er funnet, 100 år etter kappløpet mot Sydpolen, sier Brian Kelly ved Discovery Point-museet i byen Dundee til avisen Daily Record.

Det var i denne skotske byen Terra Nova ble bygget i 1884. Nyheten om at skipet nå er blitt funnet, ble først gjort kjent tidligere denne uken.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

  2. WHO: Nytt døgn med rekordhøyt smittetall

  3. – Det begynte med en liten, håndskrevet lapp, stukket inn i avisen hun skulle få

  4. – Fergene er utryddingstruet. Reis mens du kan.

  5. Lange køer mellom Askøybrua og Olsviktunnelen

  6. Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen forfaller. – Noe må gjøres nå.