Brende har siden tirsdag vært på reise i Midtøsten hvor han blant annet har møtt Israels president Shimon Peres i Jerusalem og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah.

Møtene skjer like før kunngjøringen av en ny palestinsk samlingsregjering, som skal bestå av uavhengige teknokrater.

— Abbas var helt krystallklar på at regjeringen vil være en teknokratregjering. Hamas vil ikke ha noen rolle i regjeringen, og den vil bli basert på de såkalte kvartettkriteriene - staten Israels rett til eksistens, ikkevold og tidligere inngåtte avdaler, sier Brende til NTB.

— Dette har vært en viktig forutsetning for både EU, FN og Norge, som har sagt at vi i prinsippet er for en samling av Gaza og Vestbredden, men vi kan ikke jobbe med en Hamas-regjering, sier Brende.

Utsatt

Utenriksministeren er tilbakeholden med å mene noe om hvilke muligheter den nye samlingsregjeringen kan åpne eller lukke dørene for.

— Først må regjeringen utnevnes og det vil trolig skje til uken. Det er helt avgjørende at Abbas gjentar alle prinsippene den dagen, sier Brende.

I utgangspunktet var det ventet at den nye samlingsregjeringen ville bli presentert torsdag, men strid om hvem som skal bli utenriksminister har ført til utsettelse.

Verken Fatah eller Hamas vil at Riyad al-Malki fortsetter som utenriksminister, slik Abbas har foreslått, opplyser regjeringskilder i Ramallah til AFP.

Abbas har derimot fått tilslutning til sitt forslag om å la Rami Hamdallah fortsette som statsminister, opplyser kildene.

Forsoningsavtale

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som er ledet av Abbas og er dominert av Fatah, undertegnet 23. april en forsoningsavtale med islamistiske Hamas og kunngjorde at en ny samlingsregjering mellom organisasjonene ville bli dannet.

Den nye regjeringen vil kunne markere slutten på en sju år lang strid mellom de to gruppene og forsoning ses på som avgjørende for å få i stand en varig fredsløsning i Midtøsten.

- Presser Hamas

Dagen etter forsoningsavtalen med Hamas ble kjent, valgte Israel å stanse de månedslange fredssamtalene med palestinerne som USAs utenriksminister John Kerry har vært i førersetet for.

— Jeg vil aldri forhandle med en palestinsk regjering som er støttet av en terroristorganisasjon som har vår ødeleggelse som mål, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Utenriksminister Brende sier Abbas nå jobber med å få Hamas til å gå med på de gjentatte internasjonale kravene om blant annet å anerkjenne staten Israel.

— Han jobber med det, men det er ikke gjort over natta. Hamas har ikke tatt avstand fra bruk av våpen og terror, så dette er viktige dager hvor Abbas i månedene fremover vil sette Hamas under press, sier Brende.

Israel avventende

Brende har inntrykk av at Israel nå vil se an situasjonen med den nye samlingsregjeringen før de eventuelt vil ta opp fredssamtalene som strandet i april.

— Mitt inntrykk er at Israel sitter litt på gjerdet og ser hvordan dette kommer til å utspille seg i Ramallah. Vi må nok avvente den endelige regjeringsutnevnelsen før vi ser en mulighet for å få samtalene på sportet igjen, sier Brende.

— Jeg ser ikke bort ifra at i løpet av et par måneder så kan vi se at Israel og palestinerne igjen setter seg ned sammen og begynner fredsforhandlingene, men det er mange skjær i sjøen, sier Brende. (©NTB)