Analytiker: - Dette er begynnelsen på slutten

Det russiske folket er lut lei, sier fremtredende analytiker.

Publisert Publisert

PÅ LAG: President Dmitrij Medvedev (til v.) og statsminister Vladimir Putin holdt pressekonferanse søndag kveld. Foto: SCANPIX

  • Randi J. Buckley
  • Steinar Dyrnes
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Søndag kveld ble det klart at Russlands statsminister Vladimir Putin og hans parti ser ut til å gå på en durabelig valgsmell.

Putins parti Forent Russland hadde en oppslutning på 50,2 prosent da 85 prosent av stemmene var talt opp. Under valget i 2007 fikk partiet 64,3 prosent av stemmene.

Dersom prognosen holder, beholder partiet likevel med et nødskrik sitt flertall i Statsdumaen. De siste fire årene har partiet hatt 315 av de 450 representantene.

Tilbakegangen er overraskende stor og blir sett på som et klart prestisjenederlag for Putin og president Dmitrij Medvedev.

Kommunistpartiet ser ut til å ha gått kraftig frem, fra 11,6 prosent oppslutning i 2007 til 19,1 prosent i søndagens valg.

Liberaldemokratene, som ledes av den omstridte politikeren Vladimir Zjirinovskij, ser ut til å ha sikret seg 12 prosent av stemmene, mens partiet Rettferdig Russland ligger an til 13 prosent. Begge disse partiene regnes som pro Putin.

Les også

[No available link text]

— Prestisjetap

Den fremtredende analytikeren Andrei Piontkovskij sier til Reuters at dette valget er begynnelsen på slutten.

— Resultatene viser et tap av prestisje for partiet og landets ledere. De er nå mer foraktet enn de er respektert, sier Piontkovskij.

Han mener folket nå er lut lei.

Det er NUPI-forsker og Russland-ekspert Helge Blakkisrud enig i. Han sier til NTB at Putins tilbakegang kan tolkes som at russerne begynner å bli trøtte av ham.

– Det er ikke noe unisont Russland som står bak Putin, sier Blakkisrud.

Putin selv ser ingen krise.

— Dette er et optimalt resultat som reflekterer den reelle situasjonen i landet. Basert på dette resultatet kan vi garantere en stabil utvikling av vårt land, sier han.

Ikke truet

Blakksirud mener det kan ha talt mot Putin at han og Dmitrij Medvedev tidligere i år «byttet plass», med Putin som presidentkandidat ved neste års valg.

— Denne rokaden - og med utsikt til seks eller tolv års Putin-styre – har nok gjort at en del tilhengere har tenkt seg om, sier NUPI-forskeren til NTB.

Putins stilling er imidlertid ikke truet. Partiet med eller uten rent flertall sikret gjennomslag for egen politikk.

Liberaldemokratene og Rettferdig Russland, begge pro-Putin-partier, kommer inn i Dumaen med henholdsvis 11,4 og 12,8 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingene.

— De andre partiene vil være Kreml-lojale, så Putins stilling er ikke truet. Men resultatet er likevel et signal om at Putin bør justere kursen, sier Blakkisrud til NTB.

Melder om valgfusk

Det har kommet påstander om valgfusk fra flere hold. Lørdag meldte den russiske radiostasjonen Ekko og observatørgruppen Golos sier nettsidene deres er blitt angrepet.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Synkende popularitet for Putin

BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN