Säpo skal nå være i hemmelige forhandlinger med flere selskaper og operatører om saken. Men de vil ikke si noe om hvordan forhandlingene går.

— Det er et spørsmål jeg ikke kan gå inn i. Det er et forhandlingsspørsmål mellom oss og operatørene. Hvilke operatører som vi er tilkoblet, kommer vi aldri til å svare på, sier Kurt Alavaara hos Säpo til Sveriges Radio.

Testes ut

I programmet Ekot avsløres det imidlertid at systemet akkurat nå testes ut hos minst ett svensk selskap, Maintrac i Linköping, noe også selskapets viseadministrerende direktør Tor Borrhed bekrefter.

Maintrac lagrer trafikkdata fra kommunale virksomheter, lokale selskaper og hundretusener av husholdninger. Selskapet driver også med datalagring for teleoperatører og selskaper som lagrer opplysninger om svenskers eposter og telefonsamtaler.

- Ingen manuell kontroll

Systemet vil gjøre det mulig for politiet på egen hånd å hente ut opplysninger om en persons aktivitet på internett, epostkorrespondanse og telefonsamtaler.

I det tidligere systemet, som nå skal skiftes ut, har politiet kun fått tilgang til slike opplysninger gjennom manuell behandling hos operatøren, som også kan si nei til å la politiet hente ut mer enn hva loven tillater.

Den manuelle kontrollmekanismen forsvinner med det nye systemet, opplyser ikke navngitte kilder til Ekot.