De sterkt bevæpnede politifolkene rev ned enkelte telt og barrikadene som demonstrantene hadde bygd rundt plassen, og tok over deler av plassen.

Sangeren Ruslana appellerte til politiet over høyttalere om ikke å adlyde ordre og ikke å skade demonstrantene, og mange av demonstrantene dannet menneskekjeder rundt plassen for å hindre flere politimenn i å komme.

Det kom til enkelte sammenstøt da politiet forsøkte å pågripe noen av lederne av protestene mot president Viktor Janukovitsj.

Skjøv demonstrantene

Det var få tegn til voldsbruk, men politiet hadde møtt opp i tusentall og delte demonstrantene opp i to grupper etter hvert som de overtok nye deler av plassen som har vært holdt av demonstrantene i to uker.

Mange av demonstrantene ble trengt sammen rundt en scene midt på plassen, men politiet gjorde ikke forsøk på å jage dem bort fra plassen, som de har okkupert i ti dager.

Noen av demonstrantene holdt opp sine mobiltelefoner i lufta som stearinlys og sang nasjonalsangen, mens kirkeklokkene ringte i en katedral to kilometer borte.

EU bekymret

EUs delegasjon i Kiev sier at de har forsøkt å komme i kontakt med ukrainske myndigheter for å hindre at politiet bruker vold mot demonstrantene, som protesterer mot at president Viktor Janukovitsj besluttet å utvide forbindelsene til Russland i stedet for å undertegne en samarbeidsavtale med EU.

«EU-delegasjonen forsøker å komme i kontakt med ansvarlige folk i politiet for å hindre at det brukes vold mot vanlige borgere», heter det i en melding som ble lagt ut på delegasjonens Facebook-side.

Den ukrainske opposisjonslederen Arsenij Jatsenjuk appellerte til folk om å møte fram for å være med på en protestdemonstrasjon med en million deltakere.

— Vi vil ikke tilgi dette. Hit kommer det millioner, og hans regime vil falle, sa Jatsenjuk som leder partiet til den fengslede eksstatsministeren Julia Timosjenko.

TV-tale

Tidligere på dagen fordømte Janukovitsj oppfordringene til revolusjon i landet. Han sa det ikke fantes noen alternativer til de nære handelsforbindelsene med Moskva.

Janukovitsj holdt tirsdag en TV-sendt tale etter to uker med omfattende demonstrasjoner i landet.

I talen sa presidenten at den pågående uroen er en trussel mot nasjonens sikkerhet, og at det ikke foreligger noe alternativ til å gjenoppta handelsforbindelsene med myndighetene i Moskva.

Ukraina skulle opprinnelig ha undertegnet samarbeidsavtalen med EU på et toppmøte sammen med EU og andre tidligere sovjetstater for et par uker siden, men trakk seg i ellevte time.

Tre uker

Protestene i Kiev har pågått i snart tre uker. Tirsdag var om lag 2.000 provestlige demonstranter samlet i opposisjonens base, teltleiren i sentrum av Kiev.

Minst ti demonstranter ble såret da opprørspoliti banket løs med batonger på demonstranter natt til tirsdag, samtidig som sikkerhetsstyrker tvang demonstrantene bort fra områdene rundt regjeringsbygningene i Kiev, opplyser Oleg Tjagnybok, leder for opposisjonspartiet Svoboda.

Senere på dagen ble EUs kontorer i Kiev blokkert av et 50-talls «kraftige menn», ifølge nyhetsbyrået Interfax. Ansatte sier at mennene hadde med seg ukrainske flagg, og at de delte ut flygeblader skrevet på engelsk med krav om at EU slutter å legge press på Ukraina.

Opplysningene fikk det ukrainske utenriksdepartementet til å be politiet om å sørge for at blokaden avbrytes med en gang.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton var tirsdag i Kiev for å diskutere situasjonen i landet med Janukovitsj. Presidenten møtte også landets tre tidligere presidenter, Leonid Kravtsjuk, Leonid Kutsjma og Viktor Jusjtsjenko, for å forsøke å finne en løsning på krisen. Han har også sagt at han støtter forslaget om å få til et rundebordsmøte med opposisjonen.