Miljöpartiet avviser Reinfeldts frieri

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vant valget, men tapte flertallet. Nå tvinger Sverigedemokraterna ham til å fri til Miljöpartiet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Men Miljöpartiet er avvisende, og partiets ledere viser ingen tegn til å svare positivt på Reinfeldts invitt.

Sverigedemokraternas historisk politiske gjennombrudd gjør livet surt for Reinfeldts borgerlige allianse, som vant en knusende valgseier over den rødgrønne blokken i søndagens valg.

Men med 172 mandater beholder ikke alliansen sitt rene flertall i Riksdagen, og det innvandringskritiske Sverigedemokraterna havner med sine 20 mandater på vippen.

Miljöpartiet Reinfeldt slår fast at det ikke kommer på tale å samarbeide med Sverigedemokraterna. Han innrømmer at valgresultatet ikke ble helt slik han hadde ønsket, til tross for at de borgerlige partiene gikk fram sammenlignet med valget for fire år siden.

— Jeg kjenner ansvar for at Sverige er havnet i en litt vanskelig situasjon, sa Reinfeldt og siktet til at Sverigedemokraternas inntog i Riksdagen har skapt en helt ny politisk situasjon.

Valget er uansett historisk i Sverige: For første gang har velgerne gitt en borgerlig regjering fornyet tillit. Det er fremfor alt en stor triumf for Reinfeldt selv.

— Moderaterna har gjort sitt beste valg siden innføringen av stemmeretten i Sverige, sa Reinfeldt til stor jubel blant sine tilhengere på valgvaken.

Les også

Det sosialdemokratiske bermudatriangelet

Avvisende Miljöpartiet står nær de borgerlige i mange spørsmål, men søndag kveld sa partiets ledere at det rødgrønne samarbeidet består «inntil videre», og at de ikke er innstilt på å komme Reinfeldt i møte.

— Det ville være uhyre vanskelig for oss etter dette valget å se våre velgere i øynene og si at vi skal gå sammen med denne regjeringen, sa en av partilederne, Maria Wetterstrand.

— Skulle jeg sitte som miljøminister og administrere byggingen av ti nye kjernekraftverk? Nei, takk, understreket hun.

Reinfeldt ville ikke svare på om det er aktuelt å gi Miljöpartiet en plass i en ny borgerlig regjering.

— Først skal vi innlede samtaler, så får vi se om det er grunnlag for et samarbeid, sa statsministeren.

Feiring Sverigedemokraterna fikk sitt gjennombrudd i svensk politikk med et smell.

— I dag har vi sammen skrevet politisk historie. Det er fantastisk, sa partileder Jimmie Åkesson til sine jublende partifeller på partiets valgvake.

— Vi har blitt utsatt for sensur, utelukket fra debatter på TV, nektet å annonsere i flere aviser og på alle mulige måter blitt behandlet som noe annet enn et politisk parti, sa han.

— Men tross det vi har opplevd, kan vi stå her i dag med et fantastisk resultat i ryggen. Vi har fire år foran oss som gir oss mulighet til å påvirke politikken i dette landet, det er det vi har vært ute etter, forklarte Åkesson.

- Riktig dårlig For Socialdemokraterna ble valget en kjempenedtur. Partiet er fortsatt størst i Riksdagen, men det rødgrønne samarbeidet får ingen regjeringsmakt.

Med knappe 31 prosents oppslutning gjør Socialdemokraterna sitt dårligste valg på nesten 100 år.

— Vi har gjort et riktig, riktig dårlig valg, og det tar jeg ansvaret for, sa partileder Mona Sahlin.

— Vi har fått inn i Riksdagen et dypt fremmedfiendtlig parti. Det er en helt forferdelig situasjon, sa hun og slo fast at den politiske situasjonen nå er «vanskelig og farlig».

Hva mener du om det svenske valgresultatet? Si din mening !

Publisert