Nye avsløringer i kveld

Nye dokumenter fra WikiLeaks kan bli kjent i dag. Detaljer er allerede lekket.

AVSLØRER IGJEN: Julian Assange, grunnleggeren av WikiLeaks, provoserer igjen. FOTO: Scanpix
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Flere store aviser vil samtidig publisere artikler om innholdet i dokumentene klokka 22.30 norsk tid søndag kveld, men allerede før den tid vil det komme flere lekkasjer, melder det franske nettstedet OWNI.fr.

På nettsidene til tyske Der Spiegel kan man lese en opplysning som trekker i samme retning: «Av redaksjonelle grunner er e-papirutgaven av nye Spiegel 48/2010 tilgjengelig først søndag klokka 22.30», står det der.

Lørdag kveld publiserte det tyske nyhetsmagasinet tilsynelatende ved en feiltakelse en artikkel om dokumentene.

Artikkelen ble raskt trukket tilbake, men da var det for sent, for innholdet hadde allerede begynt å spre seg på nettet.

Diplomatrapporter

Det er tidligere meldt at WikiLeaks på forhånd har gitt amerikanske The New York Times, britiske The Guardian, tyske Der Spiegel, spanske El País og franske Le Monde tilgang til dokumentpakken.

WikiLeaks har ikke selv uttalt seg om innholdet i dokumentene, men amerikanske myndigheter varslet tidligere denne uka at det var snakk om en stor mengde hemmeligstemplede dokumenter fra USAs utenriksdepartement.

Ifølge artikkelen som lørdag ble publisert på nettet av Der Spiegel, er det blant annet snakk om drøyt 251.000 dokumenter som er sendt til USAs utenriksdepartement fra utenriksstasjoner i hele verden.

I tillegg skal pakken inneholde rundt 8.000 direktiver som er sendt fra utenriksdepartementet til utenriksstasjonene.

USA advarer

USA har allerede tatt kontakt med en rekke land, deriblant Norge, for å varsle om de ventede avsløringene. Ifølge kilder i USAs utenriksdepartement finnes det opplysninger i dokumentene som overhodet ikke er ment for offentligheten, og som kan bli pinlige for politiske ledere i hele verden.

USA har fordømt WikiLeaks planer om å offentliggjøre dokumentene, og det amerikanske utenriksdepartement har nå sendt et brev til WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange hvor det fastslås at amerikansk lov ble brutt da dokumentene ble lekket.

Ifølge brevet er det ikke aktuelt for USA å forhandle med WikiLeaks.

WikiLeaks har fra før irritert amerikanske myndigheter kraftig ved å offentliggjøre rundt 77.000 hemmeligstemplede amerikanske dokumenter om Afghanistan og rundt 400.000 om Irak.

Nye dokumenter

Brorparten av dokumentene i den nye pakken stammer ifølge Der Spiegel fra perioden etter 2004, men ett dokument ble sendt så tidlig som i 1966. Rundt 9.000 dokumenter er fra de første månedene i år.

Ifølge Der Spiegel er 40,5 prosent av dokumentene i pakken merket «fortrolig», mens 6 prosent er merket «hemmelig». Øvrige dokumenter er ikke graderte, og ingen av dokumentene er merket «strengt hemmelig».

Det skal for det meste være Midtøsten og Asia som er omtalt i dokumentene.

Publisert