Estelle ble omringet av en rekke marinefartøyer rundt klokka 10.15 lørdag formiddag, opplyser kampanjeorganisasjonen Ship to Gaza Sweden.

Maskerte israelske soldater tok seg deretter om bord i skipet.

-de Dette skjedde langt ute i internasjonalt farvann og utenfor det Israel kaller sin sikkerhetssone, sier organisasjonens pressetalsmann Mikael Löfgren.

Ifølge det israelske militæret ble ingen såret i aksjonen. Israel hadde på forhånd gjort det klart at seilbåten ville bli stanset før den nådde fram til Gazastripen.

Forberedt

Meldingen om bordingen kom etter at fartøyet lørdag morgen hadde fått seile i fred i flere timer i Middelhavet.

Klokka 9.20 kunne mannskapet opplyse at det var bare 70 kilometer fra Gaza. Estelle seilte da langs den egyptiske kysten.

Tidligere ble båten ifølge mannskapet fulgt av flere fartøyer, men uten at disse opptrådte truende.

Etter bordingen ble seilbåten ført mot den israelske havnebyen Ashdod. Ifølge det finske nyhetsbyrået FNB hadde aktivistene forberedt seg på et bryskt møte med de israelske soldatene. De hadde blant annet trent på ikkevoldelig motstand.

For to år siden ble ni personer drept i en lignende aksjon.

I fjor endte aksjonen også med at aktivistene ble stanset, men da ble ingen skadd.

Fire nordmenn

Det har vært fire nordmenn om bord i Estelle, deriblant stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV.

De tre andre nordmennene er Herman Elias Reksten, Nils Johan Sjøstrøm og Jan Petter Hammervold.

SVs leder Audun Lysbakken sier til NTB at Hagen er om bord i båten med hans støtte.

— Jeg holder israelske myndigheter ansvarlig for hans og de andre aktivistenes sikkerhet, sier Lysbakken.De øvrige aktivistene er fra Finland, Sverige, Hellas, Spania, Italia, Canada og Israel.

Alt i alt har det vært 30 personer om bord i båten.Seilbåtens last består av blant annet fotballer, barnebøker, medisinsk utstyr og en stor mengde betong. Også to oliventrær er med i lasten.Til angrep på EideMange har bedt aktivistene om å stanse ferden, blant annet utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Rødt-topp reagerer

Det reagerer Torstein Dahle kraftig på. Han er leder for Ship to Gaza Norge og mener at utenriksministeren gir en feilaktig beskrivelse av situasjonen på Gazastripen – sannsynligvis av diplomatiske grunner.

Eide avviser at Gaza er rammet av en humanitær krise. Dermed unngår han å måtte erklære Israels blokade av Gazastripen for ulovlig, ifølge Dahle.

Ifølge Lysbakken er formålet med Ship to Gaza å få satt et skarpt, internasjonalt søkelys på blokaden og dens konsekvenser og å vise dem som bor på Gazastripen at verden ikke har glemt dem.

– Gaza er et stort utendørsfengsel, der 1,6 millioner mennesker blir frarøvet grunnleggende rettigheter, sier Lysbakken. (©NTB)