— Det har vært en fantastisk valgkamp, og alle som er her, alle som har bidratt, 13.000 partimedlemmer og hundretusener av velgere, fortjener en stor, stor takk, sa Åkesson da han talte til partiets valgvake.

I vippeposisjon

Deretter oppsummerte han målene partiet hadde satt seg:

— Vi skulle beholde vippeposisjonen; det har vi gjort. Vi skulle få en absolutt vippeposisjon, hvor ingen andre partier, i hvert fall ikke Miljöpartiet, skulle kunne velge side og blokkere oss; det målet har vi nådd. Og vi skulle doble oppslutningen; vi har gjort det og mer til, sa Åkesson til applaus fra salen.

Han sa også at han egentlig ikke bryr seg om prosenten og ikke synes det er så viktig. I praksis kan prosenten også vise seg å være irrelevant, all den tid ingen av de andre riksdagspartiene vil samarbeide med Sverigedemokraterna.

Avsløringer

Sverigedemokraterna fikk kjørt seg i svenske medier i innspurten av valgkampen. Svenske aviser viet stor oppmerksomhet til at mange av partiets tillitsvalgte har uttalt seg rasistisk på anonyme internettsteder.

Samtidig ble det et par dager før valget kjent at partileder Jimmie Åkesson har spilt for over en halv million kroner på internettkasinoer.

Men partiets tilhengere ser ikke ut til å bry seg om den negative omtalen. Uansett hva som til slutt blir utfallet av valget søndag, går partiet klart fram fra 5,7 prosents oppslutning i forrige valg. Partiet kom først inn i Riksdagen i 2010.

- Undervurdert

SDs partisekretær Bjørn Söder sa søndag kveld at han var fornøyd og optimistisk med tanke på sluttresultatet.

— Vi vet at vi bruker å være undervurdert i slike undersøkelser. Jeg tror at et sluttresultat på 13-14 prosent ikke er urimelig. For oss er det viktig å beholde vippeposisjonen, og slik ser det ut til å bli, sa han til TT.

SD ser ut til å bli det tredje største partiet i Riksdagen.